130 år i billeder // 08-05-2017

Der er meget at fejre når Frelsens Hær mandag d. 8. maj 2017 fylder 130 år!
Vi gennemgår her en lille fotokavalkade fra Frelsens Hærs sociale arbejde de sidste 130 år


Den 7. maj 1887 blev Frelsens Hærs første danske magasin ”Krigsråbet” printet. Det var dagen før Hærens officielle åbningsdag i Danmark den 8. maj 1887.

Det er i dag 130 år siden.

Se en video i anledning af Frelsens Hærs 130 års jubilæum

Velfærdsopgaver før og under velfærdsstaten

Frelsens Hær har alle dage været der for samfundets fattige og udsatte. Allerede fra begyndelsen var Hæren visionær og på mange måder forud for sin tid ved at påtage sig opgaver, som sidenhen er blevet en naturlig del af velfærdssamfundet. I 1890'erne tog udviklingen fart, og Frelsens Hær åbnede sin første slumstation, de første to herberg og sin første vuggestue for enlige arbejdende mødre. Særligt vuggestuen skulle blive skelsættende for Danmarks fremtidige velfærdsstat. 

Til højre ses Frelsens Hærs vuggestue, der åbnede i november 1893 på Jægergade 12 i København N.

 

I dag har Frelsens Hær stadig mange opgaver i velfærdssamfundet, både i samarbejde med myndighederne og som selvstændigt sikkerhedsnet, der griber dem, den offentlige indsats ikke formår at hjælpe. 

Flere steder har vi overenskomstaftaler med kommunen, således at vi bliver anerkendt for at varetage en offentlig opgave som fx at drive herberg, børnehave og vuggestue, plejehjem, krisecentret 'Den Åbne Dør', som ses på billedet til venstre og mange flere, som komplimenterer velfærdsstatens tilbud. 

 

Tøjindsamling, Genbrug og Redesign

I begyndelsen af 1900-tallet oprettede Frelsens Hær det såkaldte Dorkasforbund, der forarbejdede og uddelte tøj til fattige familier, som ikke havde råd til tøj. 

Billedet til højre viser, hvordan man oprettede systuer med frivillige, der reparerede gammelt tøj og syede nyt til de fattige.

Først i 60'erne begyndte Frelsens Hær med genbrugsbutikker, som vi kender dem i dag, og som havde til formål at give fattige en værdig måde af få billigt tøj på samt at samle penge ind til Frelsens Hærs sociale arbejde.

 

I dag har Frelsens Hær stadig genbrugsbutikker over hele Danmark.

Som noget nyt har vi åbnet to Redesign butikker og en webshop (www.redesign.nu), der er en videreførelse af det oprindelige koncept, og som fokuserer på at sy genbrugstøj om, så det bliver til nye moderigtige kvalitetsprodukter. Dermed er traditionen med systuen og reparationen af tøj genoptaget, som det gamle Dorkasforbund gjorde det i starten 1900-tallet. Nu er fokus dog på bæredygtighed, kvalitet og design med det primære formål at samle penge ind til Frelsens Hærs sociale arbejde.

 

Julehjælpen

Julen har altid betydet noget særligt for Frelsens Hær, hvor der fra starten har været arrangeret juleaftner og bespisning for de fattige og hjemløse. Frelsens Hær var i 1911 en af de første organisationer til at dele reel julehjælp ud, hvor vi i samarbejde med Politiken samlede ind til de "juleløse".

Det blev hurtigt kendt, at Frelsens Hær samlede ind til jul, og siden starten af 1900-tallet har Frelsens Hær stået på gader og stræder med julegryden og salmesang og samlet ind til julehjælpen

 

 Og vi gør det stadig.

Næsten 12.000 familier søgte sidste år om julehjælp hos Frelsens Hær, og lige knap 9000 familier modtog den. I dag består julehjælpen af både gavekort til supermarkeder, legetøj og julekurve med mad.

Julehjælpen er også i dag en måde, hvorpå Frelsens Hær får et unikt indblik i udsatte familier økonomiske situation, og hvor vi kan nå ud til rigtig mange familier for at tilbyde vores andre tilbud til at skabe forandring i deres liv.

 

 

Fokus på familier og det hele menneske

Siden begyndelsen af Frelsens Hærs tilstedeværelse i Danmark har der været familiearbejde i forskellig form. Fra børnehjem og kvindecentre, til ferielejre for fattige børn og unge.

I 1920 åbnede Baggersmindelejren, som tidligere havde været en militærlejr, men nu tilhørte en anden slags Hær, hvis kamp var for de fattige og udsatte i samfundet.

Under Anden Verdenskrig blev Baggersmindelejren dog beslaglagt igen til militær brug, og Frelsens Hær måtte holde deres sommerlejre andre steder, som her på billedet i Gilleleje. Baggersmindelejren blev dog generobret af Frelsens Hær efter krigen og bruges fortsat som ramme for Hærens lejre for udsatte børn, unge og familier i Danmark.

 

Siden 2003 har vi desuden tilbudt udflugter, hvilket har gjort, at vi kan give op mod 8000 personer en god oplevelse i en ellers kaotisk hverdag. Med udvidelsen af julehjælpen har vi også kunnet lave en mere målrettet indsats i familiearbejdet, hvor vi støtter familierne med meget andet end den økonomiske hjælp.

Vi tilbyder således bl.a. mentorer, juridisk rådgivning og netværksgrupper. På den måde laver Frelsens Hær en samlet indsats, der støtter familierne i deres ofte komplekse problematikker, således at de kan komme på benene igen. Vi kalder det at være medvandrere i andre menneskers liv.

 

Som en mor fra Århus fortæller i en evalueringsrapport fra 2011;

 "Her føler jeg, at jeg bliver mødt som et individ, der har ret til mere end bare at leve... Vi bliver mødt som en forskellig flok, vi bliver mødt på forskellige måder, fordi vi har brug for forskellig hjælp mange gange".

Du kan læse mere om Frelsens Hærs historie i jubilæumsbogen, der udkom til 125 års jubilæet; "Suppe, sæbe, frelse i 125 år - Frelsens Hær i Danmark 1887-2012" som kan bestilles på handel@fhmail.dk

Vil du give Frelsens Hær en fødselsdagsgave, kan du for eksempel støtte med en krone for hvert år vi har hjulpet samfundets fattige og udsatte.
Det kalder vi; 130 kroner for 130 år

 

Videoer


Ferieoplevelser
BonBon-Land
Sted at bo
 

BIDRAG | MÅNEDSBLAD

Frelsens Hær | Informationsafdelingen | Frederiksberg Allé 9 | 1621 København V | Tlf: 3331 4192 | post@den.salvationarmy.org