10.000 mangler hjælp til jul

For fjerde år i træk har Frelsens Hær modtaget rekordmange ansøgninger om julehjælp. De næsten 10.000 ansøgninger viser, at Danmarks udsatte er blevet endnu fattigere.

Håb kan ikke pakkes ind, men er godt at give i gave. Sådan lyder Frelsens Hærs opfordring her til jul. Efter et år præget af corona-krisen vil Frelsens Hær gerne sprede lidt håb, særligt til landets fattigste.

”Vi har igen i år fået omkring 10.000 ansøgninger om julehjælp. Det er samme høje niveau, som vi har ligget på siden kontanthjælpsloftet blev indført i 2016. Det nye i år er, at ansøgerne over en bred kam er blevet endnu fattigere,” siger Lars Lydholm, Informationschef i Frelsens Hær.

Helt præcist har Frelsens Hær modtaget 9750 ansøgninger.

Det er muligt at søge om julehjælp hos Frelsens Hær i hele november via en særlig netportal, hvor ansøgeren blandt andet skal redegøre for sin økonomi og generelle situation. Ikke overraskende går ordet corona igen i mange af ansøgernes fortællinger.

Nogle skriver, at de er blevet fyret eller sendt på nedsat tid på grund af corona-restriktionerne, andre har fået psykiske problemer på grund af angst og isolation, og så har der været ekstra udgifter til mad og elektricitet på grund af hjemmeskoling og hjemmearbejdsplads.

”Der er en usynlig fattigdom i Danmark, der træder tydeligt frem hver jul, når vi ser familiernes økonomi. Narkomanen med en nål i armen eller den hjemløse på bænken med en øl i hånden er lette at få øje på, men det helt store problem er den usynlige fattigdom. Hvem ser den enlige mor, der kæmper med økonomien hver måned? Det er hende, hvis børn ikke tør sige, hvad de ønsker sig, fordi de godt ved, at mor ikke har råd, og den far der har ondt i maven flere måneder før jul, fordi han godt ved, han ikke kan leve op til børnenes forventninger. Denne usynlige fattigdom ser vi hvert år i julehjælpen, men i år er den skærpet, fordi corona har kostet ekstra,” fortæller Lars Lydholm.