Aktivitetshuset Humlebien indviet i Frederikshavn

Den 20. august summede der særligt af liv og aktivitet hos Frelsens Hær i Frederikshavn. Søndagssolen skinnede fra en næsten skyfri himmel, gulvflagene var hejst og blafrede flot foran den åbne dør, hvor det røde bånd var spændt ud.

Foran den indbydende kulisse stod også en talstærk skare af forventningsfulde børn og voksne i god tid klar, da borgmester Birgit S. Hansen præcist klokken 12.00 gjorde sin ankomst for at indvie de nyrenoverede rammer for Aktivitetshuset Humlebien.

Ligesom borgmesteren på byens vegne kastede glans over dagens højtidelighed, var også Frelsens Hærs landsleder, oberstløjtnant Jan Risan mødt op for at lykønske de festglade nordjyder med den nye satsning til gavn for et på alle måder mangfoldigt og rummeligt fællesskab.

Tak for indsats og investeringer

Inden de lyse og nyrenoverede lokaler med adgang til en skøn terrasse, legeplads og boldbane for alvor kunne indtages af de mere end 100 fremmødte, ventede der således både taler, festgudstjeneste og frokosttraktement – fulgt op af et lækkert kaffebord og børnevenlige snacks.

Den første, der greb ordet, var leder for Frelsens Hær i Frederikshavn, kaptajn Anja Adjoh, der takkede de mange brugere, frivillige og ansatte for deres bidrag til et unikt fællesskab, der favner bredt og som knopskud er vokset ud af en børne- og teenklub, beriget af mange kulturer.

"Vi er en forholdsvis lille flok frivillige, men vi er stærke, når vi står sammen. En stor tak til alle, som er med til at bære opgaverne og som frem til i dag har arbejdet ekstra hårdt, så alt er flot og indbydende – og tak til alle jer, der deltager i vores aktiviteter. Vi nyder hvert minut sammen med jer"
Anja Adjoh
Korpsleder, Frederikshavn

Der lød også en stor tak til henholdsvis kommunen, som med puljemidler havde bidraget til et kvalitetsløft af legepladsen og de udendørs faciliteter samt til Frelsens Hær i Danmark for at investere i projektet og den nødvendige renovation af de funktionelle rammer.

Liv og aktivitet i husets ånd

Indtil for to år siden husede den ene halvdel af Frelsens Hærs bygning i Frederikshavn Børnehaven Humlebien. I godt fem årtier blev børnehaven drevet af Frelsens Hær, indtil den i 2015 overgik til kommunen og senere, for et par år siden, smeltede sammen med en ny og større børneinstitution i byen.

Når Humlebien nu er flyvefærdig som et spritnyt aktivitetshus, er det således både et deja-vu og et nybrud. En idé- og værdimæssig sammenhæng, som også borgmester Birgit S. Hansen betonede og beskrev som ‘lige i husets ånd’.

"Her skaber I helt konkret rum til, at mennesker med forskellige forudsætninger og forskellige baggrunde kan mødes og blive en del af et fællesskab. Tak til alle jer, der er med til at gøre en forskel."
Birgit Stenbak Hansen
Borgmester, Frederikshavn

Borgmesteren takkede også Frelsens Hær for at være ‘en engageret med- og modspiller’.

Inden hun til klapsalver klippede snoren og ledte an i et trefoldigt hurraråb, tog bydronningen sig god tid til både kram og selfies med mange af deltagerne, ligesom flere af børnene benovet og beæret fik lov at prøve borgmesterkæden. 

En smag af himmelen

Den officielle anerkendelse blev fulgt op af Frelsens Hærs landsleder, oberstløjtnant Jan Risan, der med reference til historien om humlebien, der ikke burde kunne flyve, men gør det alligevel, udtrykte stor påskønnelse af den indsats, der med relativt få ressourcer finder sted i korpset.

Uden fancy faciliteter har Frelsens Hær i Frederikshavn således længe søgt at række ud til samfundet med relevante aktiviteter. En indsats, der med tilbud som børne- og teenageklubber, it-café, musikcafé, syklub, brætspil og netværksgrupper på en særlig måde har udviklet sig til en efterspurgt integrationsindsats blandt nydanskere.

Et kulturelt samlingspunkt, der også tydeligt kom til udtryk i dagens mangfoldige fremmøde, en frokostbuffet, suppleret med asiatiske og mellemøstlige specialiteter samt musikalske indslag i festgudstjenesten af et velsyngende sangkor, akkompagneret på ukulele og violin.

Sanseindtryk, Jan Risan med endnu en reference til honningbiens verden ved festgudstjenesten beskrev som smagfuld og himmelsk, både i social og åndelig forstand. En smag af himmelen, der giver smag efter mere og afspejler Guds kærlighed.

"Når jeg i dag er sammen med jer, oplever jeg et fællesskab af god smag. En smag af himmeriget og Guds kærlighed. Min bøn er, at Aktivitetshuset Humlebien altid må være et sted, hvor man finder praktisk hjælp, positiv opmærksomhed, tro på sig selv, håb for livet og et himmelsk håb."
Profilbillede af Jan Risan, landsleder af FH i Danmark 2022
Jan Risan
Landsleder, Frelsens Hær

Herefter blev dagen meget passende sluttet af med flere ’himmerigsmundfulde’ ved kaffebordet, popcornsboden og slushice-maskinen.

  • I godt 50 år drev Frelsens Hær Børnehaven Humlebien. I 2015 overgik driften til Frederikshavn Kommune, som i 2021 nedlagde den for at skabe en ny, stor børneinstitution i byen. Den 20. august 2023 indledtes således et nyt kapitel i form af Aktivitetshuset Humlebien.
  • Aktiviteterne drives ved hjælp af cirka 17 frivillige og omfatter blandt andet ‘eventyrklub’ for 2-7-årige, ‘actionklub’ for 8-13-årige, teenklub, syklub, fotoklub, musikcafé, it-café og lektiecafé m.v.
  • Hertil kommer ugentlige gudstjenestetilbud og en månedlig international gudstjeneste. Korpset har et stort netværk blandt burmesiske, syriske og nordafrikanske flygtninge.
  • Besøg korpsets facebookside for at læse mere.

Tekst og foto: Levi Giversen, august 2023

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.