Danske donationer giver fortsat håb til ukrainske flygtninge

Sommerlejr for ukrainske flygtninge i Moldova juli 2023

I dag er det to år siden, russiske kamptropper krydsede grænsen til Ukraine og med ét sendte millioner på flugt. Uden udsigt til en snarlig afslutning på krigen, er det fortsat vigtigt at støtte de næsten 6.5 millioner ukrainere, der nu i to år har haft status som krigsflygtninge.

Af Regitze Bryld

Verdens øjne var rettet mod scenarier i og omkring Ukraine i månederne efter den 24. februar 2022. Med forbløffelse og foragt så vi på, mens desperate mennesker på flugt oversvømmede togstationer og grænseovergange, på flugt fra russiske bomber.

Over en million flygtede ud af Ukraine i den første uge. Et halvt år efter havde over 9 millioner mennesker søgt tilflugt uden for deres hjemland.

Omkring 40.000 ukrainere er siden ankommet i Danmark, hvoraf nogle hundrede har haft et kortere eller længere ophold på Frelsens Hærs feriekoloni Baggersminde på Amager.

I dag bor der fortsat mellem 30-40 mennesker i de røde barakker. Nogle er taget hjem til Ukraine, andre har fundet andre steder at bo.

Selvom beboerne på Baggerminde er glade for at være i Danmark, er det vigtigt at støtte op om dem.

En undersøgelse fra Københavns universitet i september 2023 viste, at næsten hver tredje ukrainer i Danmark, har symptomer på PTSD – posttraumatisk stress syndrom.

Derfor er Frelsens Hærs social vicevært på Baggersminde, Benny Hansen, stadig en vigtig brik. Han står både for at holde stedet ved lige, tilbyde hjælp i beboernes hverdag og arrangere aktiviteter, der kan forsøde tilværelsen livet i feriekolonien.

Vigtig hjælp i Ukraines nærområde

Den største del af de ukrainske flygtninge opholder sig fortsat tæt på hjemlandet. I dag opholder over en million ukrainske flygtninge sig i Ukraines nabolande; Moldova, Polen og Georgien. Derfor har Frelsens Hær i Danmark valgt at støtte hjælpeprojekter i disse områder.

Finansieringen er mulig på grund af donationer fra gavmilde danskere og danske fonde.

Siden den russiske invasion den 24. februar 2022 har Frelsens Hær i Danmark modtaget næsten 2,7 millioner kroner øremærket til indsatsen for ukrainere.

Pengene er brugt med stor omtanke, og i samarbejde med Frelsens Hær over hele Europa, samt i koordination med Frelsens Hærs internationale katastrofeberedskab, der har stor erfaring med hjælpearbejde i konflikter.

Støtte til flygtningebørn i Georgien

Et af de projekter, der er finansieret med hjælp fra Danmark, foregår lige nu i Georgien, der grænser op til Ukraine via Sortehavet. Her opholder næsten 27.000 ukrainske flygtninge sig, ifølge FN.

På trods af den geografiske nærhed, er der stor forskel på det georgiske sprog og børnenes modersmål. Georgisk er et såkaldt kartvelsk sprog, med eget alfabet, kaldet mkhedruli. Derfor har mange ukrainske flygtningebørn haft svært ved at følge med i undervisningen i skolen, siden de ankom til Georgien.

Ønsket fra de ukrainske flygtningefamilier var derfor, at børnene kunne modtage ekstra undervisning i matematik, engelsk og georgisk. Derfor har Frelsens Hær i Danmark finansieret et efter-skole-projekt i hovedstaden Tbilisi, i samarbejde med den lokale Frelsens Hær, der i forvejen havde god kontakt til familierne. Projektet begyndte i oktober 2023.

”Lærerne er rigtig gode til at forklare mig tingene, og så er de rare og nemme at være sammen med. Jeg har haft stor glæde af at være her. Jeg er blevet meget bedre til både matematik og engelsk, og takket være min lærer i georgisk, kan jeg allerede tale det en smule.”

Undervisningen bliver varetaget af læreruddannet personale, og foregår på et dagcenter, hvor hele familien har mulighed for at komme. Her får eleverne desuden serveret gratis morgenmad og frokost.

Der serveres morgenmad og frokost på efter-skole-projektet i Georgien

“Jeg kan desværre ikke komme hver dag, men jeg er rigtig glad for at være her. Gennen efter-skole-programmet har jeg fået nye venner. Jeg er også glad for matematikundervisningen, da lærerne er gode til at forklare det til mig, på en forståelig måde."

Med forvisning om, at børnene bliver taget vare på, før og efter skoletid, kan forældrene med ro i sindet finde arbejde, og dermed skabe grundlaget for et godt liv i Georgien.

”Tak for hjælpen til at integrere vores børn. Mine børn har lært andre ukrainske børn på samme alder at kende. Det er vigtigt for dem. Hertil kommer den store hjælp – særligt med det nye sprog. Jeg kan ikke engang selv tale georgisk endnu. Generelt er der en god og omsorgsfuld atmosfære her, som jeg og mine børn er glade for at være del af.”

På dagcentret har de ukrainske familier mulighed for at være sammen med andre ukrainere i samme situation. Desuden bliver der arrangeret udflugter til kulturelle tilbud i nærområdet.

"Takket være de dygtige lærere her, har mine børn ikke kun fået nemmere ved at lave deres lektier. De har også fået venner og lært værdien af at støtte hinanden. Selv om vi er i et fremmed land, føler vi os ikke som fremmede her."

Undervisning for ukrainske flygtningebørn i Georgien på dagcenter - finansieret at penge fra danske donationer

Med donationen fra Frelsens Hær i Danmark på 835.000 kroner, kan efter-skole-projektet nu køre i to år.

"I udviser respekt, næstekærlighed, og at vi alle har uendelig værdi. Uden efter-skole-projektet, ved jeg ikke hvordan vi ville have klaret os."

Sommerlejr i Europas fattigste land

Moldova grænser op til Ukraine mod vest. Landet har modtaget flest ukrainske flygtninge siden krigen brød ud, målt på indbyggertal. I dag huser det lille land, med en befolkning på 2.6 millioner mennesker, ca. 116.000 ukrainske flygtninge.

Frelsens Hær hjælper flygtninge fra Ukraine ved grænse i Moldova marts 2022
Frelsens Hær hjælper til ved grænsen mellem Moldova og Ukraine, marts 2022

Da Moldova er Europas fattigste land, har der været stort behov for økonomisk støtte fra omverdenen til hjælpearbejdet her.

Derfor har Frelsens Hær i Danmark blandt andet valgt at støtte en sommerlejr for ukrainske børn i juli 2023. Her deltog 37 børn og unge fra Ukraine, sammen med jævnaldrende børn fra Moldova, samt ansatte og frivillige fra Frelsens Hær.

Lejren var en stor succes, og skabte vigtige relationer mellem børnene – på tværs af nationaliteter.

I alt har Frelsens Hær i Danmark støttet følgende indsatser siden den russiske invasion:

Polen: Humanitær indsats for flygtninge – 449.000 kroner

Rumænien: Gavekort og andre fornødenheder – 225.000 kroner

Moldova: Logistik – 35.000 kroner

Frankrig: Logistik og hjælpemidler sendt til Ukraine – 240.000 kroner

Moldova: Sommerlejr – 90.000 kroner

Georgien: Efter-skole-projekt – 835.000 kroner

Danmark: Renovering og aktiviteter på Baggersminde – 250.000 kroner

Vi har fortsat behov for donationer, så vi kan fortsætte arbejdet i og omkring Ukraine.

Hver en krone tæller!

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.