De første 100 udsatte fik stikket i Aalborg

Torsdag d. 25. februar blev vaccinekøen 100 personer kortere, da udsatte og hjemløse blev vaccineret mod coronavirus i Aalborg. Størstedelen fik deres første stik hos Frelsens Hær.

Af Levi Giversen

Vaccinationen blev gennemført i et bredt samarbejde mellem regionen, kommunen og byens frivillige organisationer. En opsøgende indsats, der med centerchef for Sociale Indsatser i Aalborg Kommune, Tina Maria Larsens ord har krævet både ”smidighed og koordination.”

”De logistiske udfordringer er bare lidt større ved vaccination på gadeplan end på et plejehjem,” konstaterede centerchefen, der glædede sig over, at Frelsens Hær lagde rammer og personale til dagens action.

En glæde, hun delte med køen på fortovet udenfor, da køleboksen med de forjættede doser fra Pfizer-BioNTech ved middagstid blev båret ind og klargjort af læge Esben Sevelsted. Ved selve vaccinationen blev han assisteret af Sonja Christensen fra Frelsens Hær, der har en baggrund som sygeplejerske.

 

Mere ro på i hverdagen

Første stik blev givet til Dan Mortensen, der er tidligere hjemløs og mangeårig stofmisbruger – dog i dag med ”balance i sit misbrug”, som han udtrykker det.

Som andre særligt udsatte, er han visiteret til vaccinen under målgruppe fem på Sundhedsstyrelsens prioriteringsliste (se herunder), fordi et skrøbeligt helbred kan forværres i tilfælde af corona-smitte.

Han er bosat i et af Aalborgs ’opgangsfællesskaber’, der er en boform, hvor sociale viceværter bistår tidligere hjemløse med bostøtte. Her glæder han sig over udsigten til en lidt mere normal og mindre bekymret hverdag

”Det bliver rart, at der kommer lidt mere ro på,” lød det fra den 56-årige aalborgenser, som med nordjysk sindighed næsten ikke turde tro på sin snarlige immunitet, før stik nummer to også er injiceret. Det vil ligeledes ske i Frelsens Hær om cirka tre uger.

Efter et barsk liv på gaden forsøger Dan Mortensen i dag at give noget tilbage til samfundet og gøre en forskel for andre. Det sker blandt andet som medlem af udsatterådet i Aalborg Kommune.

Det er heller ikke nyt for ham at komme hos Frelsens Hær, hvor der – også i corona-tiden – serveres daglige måltider i værestedet Møllepladscentret. At menuen undtagelsesvist også omfatter vaccine-doser, er kun et plus.

 

En glæde at holde corona-åbnet

Major Kurt Pedersen, der er leder for Frelsens Hær i Aalborg stod sammen med et hold af frivillige for at guide de fremmødte hen til lægens bord og videre herfra til kirkesalen for observation i de obligatoriske 15 minutter. En hvil, hvor der også blev budt på kaffe og kage.

”Jeg er meget glad på de udsattes vegne,” lød det fra korpslederen, som desuden fandt det positivt, at kunne åbne dørene for mange mennesker i en tid, hvor corona de fleste steder fører til det det modsatte. Udover at være vaccinationscenter er korpset således også blevet en del af det såkaldt ’omrejsende beredskab’, hvilket blandt andet har medført besøg af et kviktest-team.

 

FAKTA: Rækkefølge for vaccination mod Covid-19

Sundhedsstyrelsen har inddelt befolkningen i 12 målgrupper. Befolkningen vil overordnet blive tilbudt vaccination i følgende rækkefølge:

  • Personer som bor i plejebolig med videre.
  • Personer med alder på 65 år og over, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem.
  • Personer med alder på 85 år og over.
  • Personer i sundheds- og ældresektoren, og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
  • Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, der medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 samt udvalgte pårørende.
  • Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb, eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
  • Personer med alderen 80-84 år.
  • Personer med alderen 75-79 år.
  • Personer med alderen 65-74 år.
  • Personer med alder under 65 år, som har tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
  • Personale der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
  • Øvrige befolkning udvalgt eksempelvis efter alder.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen