Mens der i juleevangeliet er pladsmangel i herberget, lægger man på Frelsens Hærs herberg Hørhuset stor vægt på rummelighed og et inkluderende fællesskab i julehøjtiden.
Af Levi Giversen
Et højdepunkt i december er, når Frelsens Hærs herberg Hørhuset og Herbergscentret Sundholm sammen med Publikumsorkesteret fylder den store kirkesal på Sundholm med mennesker og musik. Det sker i år for tredje gang en tirsdag i december.
En af dem, der i det cirka 100 mand store symfoniorkester trækker sprøde juletoner samt klassikere af Strauss, Tchaikovsky og Leroy Anderson ud af instrumenterne, er Pia Laursen. Hun spiller violin og glæder sig over på denne måde at kunne bidrage til juleglæden for beboerne på de to københavnske herberger.

Hun påpeger, at hun ikke spiller førsteviolin, men blot nyder at kunne skabe vellyd i samspil med andre i det publikumsvenlige orkester. En tilgang, hun også har til sit arbejde som sygeplejerske og kontaktperson på Hørhuset.
Trods sit beskedne musikalske skudsmål spiller Pia Laursen således en central rolle i årets julefejring på herberget, hvor hun både trækker i arbejdstøjet juleaften og sammen med kolleger, beboere og frivillige skruer godt op for julestemningen i løbet af december.
– Det er en fælles indsats, hvor både ansatte og beboere sammen bidrager til juleforberedelserne og julehyggen, siger den 61-årige kvinde med 11 år og mange julevagter bag sig på Hørhuset.
– Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har holdt juleaften her, men det er blevet til en del. Jeg har selv valgt det og oplever det på ingen måde som et offer, smiler hun og fortæller, at hun og en kollega i år udgør en ‘duo’, men også har flere gode ‘medspillere’.
– Sidste år lagde coronaen jo en dæmper på juleglæden, men i år håber vi på, at der bliver god plads til alle de traditionelle aktiviteter i løbet af julemåneden og ved selve højtiden, siger hun med optimisme i stemmen.
Hyggeligt samvær i julemåneden
En typisk julemåned, hvor coronaen ikke kaster forstyrrende skygger over juleriet, summer det således af liv og aktivitet på Hørhuset, ligesom adventssøndagene giver en forsmag på det, der venter. Blandt traditionerne er både kreative sysler, søndagskaffe, julemusik samt køb og pynt af et ‘hjemløsejuletræ’.
– Vi prøver fra starten af december at markere, at nu går vi ind i juletiden. Det sker eksempelvis ved, at vi lægger op til lidt ekstra hygge med kaffe og kage i fællesstuen. Sidste år måtte vi holde lidt afstand, men var til gengæld så heldige at få gratis brød og småkager leveret fra en bager hver søndag i advent.
– Bortset fra sidste år har vi også et par gange haft besøg af underholdningsorkesteret Patina, hvori flere af musikerne er tilknyttet Frelsens Hær. Her har de givet en intim julekoncert i Hørhusets fællesstue til stor glæde i førjulstiden.
Pia Laursen fortæller, at de forskellige sammenkomster op mod jul også er en anledning for tidligere beboere til at komme forbi og fastholde kontakten til stedet. Nogle af disse stiller ligeledes op som frivillige juleaften, hvor de byder på kulinariske specialiteter.
Bag bestræbelserne på den hyggelige og hjemlige juleatmosfære på Hørhuset ligger således også en bevidsthed om, at julen for nogle kan være svær at komme igennem, da følelsen af ensomhed og savnet af familie og venner let forstærkes op mod jul.
– Hos nogle bliver det tydeligt ved juletid, at netværket mangler, og nogle kan blive kede af det. Det er vi opmærksomme på, og hvis nogle foretrækker at tilbringe juleaften på deres værelser, banker vi på, hører hvordan de har det og tilbyder at bringe lidt julemad op, fortæller Pia Laursen, der dog understreger, at langt de fleste med glæde deltager i den fælles julefest.
Hjemmelavede juledekorationer

Det samme gælder muligheden for at skabe stemningsfulde rammer for højtiden ved for eksempel at lave juledekorationer til udsmykning af værelser og fællesområder, og ved at deltage i køb og pynt af juletræet.
– I starten af december køber vi grangrene, ler og lys, som flere af beboerne er med til at omskabe til flotte juledekorationer. Nogle af kreationerne spreder herefter juleglæde på værelserne, mens andre pynter op på Hørhusets gange og fællesrum.
– Senere i julemåneden laver vi en lille udflugt, hvor de beboere, der har lyst, tager med over til Sundholm, der ligger i gåafstand fra Hørhuset. Her købes et ‘hjemløse-juletræ’, som i de følgende dage kan nydes på terrassen uden for fællesstuens vinduer.
Trods sit tilnavn finder det grønne træ omsider et ‘hjem’ indenfor, når den store aften nærmer sig. Det sker typisk i forbindelse med den sidste søndag i advent, hvor mange er samlet til kaffe og hygge og kan være fælles om at pynte det.
– Julen kan jo noget med at bringe folk sammen, og ligesom det at pynte juletræet er et fællesprojekt, er der også altid villige hænder, når der juleaften skal dækkes borde, foldes servietter og gøres klar, siger Pia Laursen og tilføjer, at omkring 40 af husets 65 beboere samles juleaften, mens nogle er inviteret ud til familie eller venner.
Rummelig og mangfoldig julefest
Den 24. december foregår optakten til julefesten omkring kaffebordene i fællesstuen. Her nydes øjeblikket med kaffe og juleknas, mens gæster fra Frelsens Hær leder an i nogle julesange, holder en andagt og måske underholder med en julequiz.
– Det er en rigtig hyggelig start, hvorefter vi hjælpes ad med de sidste detaljer, inden vi et par timer senere kan sætte os til bords i spisesalen, siger Pia Laursen og tilføjer, at julemaden udelukkende tilberedes af frivillige kræfter – heriblandt en michelinkok.
– Da kokken Rasmus Munk sidste år måtte lukke sin restaurant Alchemist på grund af corona, begyndte han at lave mad til hjemløse og udsatte. Han startede et projekt, der hedder ‘JunkFood’, som lige siden har leveret gratis aftensmad til flere københavnske herberger, hvilket vi nyder godt af på Hørhuset – også juleaften.
Noget andet man nyder godt af, er, at to tidligere beboere med somaliske rødder i løbet af eftermiddagen ankommer og tilbereder en lækker kyllingeret. Et initiativ, der sikrer, at der på julebordet er noget for ethvert smagsløg og livssyn.
– Her bor jo mange nationaliteter under samme tag, så det er dejligt at kunne servere både traditionel dansk julemad med flæskesteg og and, men også vise rummelighed, siger hun og tilføjer, at man efter spisningen fortsætter samværet i fællesstuen, hvor aftenen rundes af med kaffe, risalamande og pakkeleg.
Juleoplevelser skabes ved fælles indsats

Når den sidste pakke er åbnet, freden sænker sig og juleaften går på hæld, står Pia Laursen dog ikke straks på spring til at ile hjemad, men ‘bliver måske lidt længere’. En tilgang, familien er fuldt indforstået med, ligesom hendes voksne børn også flere gange selv har deltaget på Hørhuset som frivillige.
– Jeg er her jo ikke hver juleaften, og når jeg er, kan vi jo blot holde lidt jul derhjemme dagen efter, siger hun og røber, at det tætte sammenspil mellem privat og professionel faktisk på en konkret måde har fået arbejds- og fritidsliv til at smelte sammen og lagt kimen til den førnævnte julekoncert med Publikumsorkestret.
Som kontaktperson på Hørhuset hjælper man beboerne i deres udfordringer – der ikke kun handler om tag over hovedet – og støtter dem i at komme videre. Derfor foreslog Pia Laursen for få år siden en beboer med musikalske evner at blive en del af Publikumsorkestret. En mulighed, han greb – på betingelse af, at hun gik med.
– Resultatet blev, at jeg selv lærte at spille violin og nu sammen med orkestret er med til at give beboerne en skøn oplevelse ved juletid. Jeg spiller ‘kun’ andenviolin, men når man indgår i et fællesskab, kan man skabe noget stort og spille en rolle i andres liv, siger hun.
Fakta:
- Frelsens Hærs herberg Hørhuset har 65 pladser og er et tilbud til hjemløse med komplekse problemer. www.frelsenshaer.dk
- Publikumsorkesteret er et symfoniorkester med cirka 100 medlemmer, både øvede og begyndere. Det ledes af solobassist i Det Kongelige Kapel, Mette Hanskov. www.publikumsorkesteret.dk
- Konceptet ’Hjemløse Juletræer’ blev skabt på Sundholm i 2014 og er siden udbredt til andre dele af hovedstaden. Det giver hjemløse mulighed for en indtægt ved salg af juletræer.
- JunkFood er startet af kokken Rasmus Munk og laver mad til gadens folk og københavnske herberger. www.junkfood.dk