Donationer fra efterladte giver nyt liv på plejehjemmet Aftensol

I taknemmelighed vælger nogle pårørende at donere et beløb til Frelsens Hærs plejehjem Aftensol, ved deres kæres begravelse. Pengene gør det muligt at give de tidligere naboer lidt kulør på hverdagen, og donationerne er blevet både afgørende og helt nødvendige i en verden, hvor de kommunale budgetter er skåret langt ind til benet.

Af Regitze Bryld

Et klassisk dansk regnvejr får ikke ligefrem den grå bygning på Lundtoftegade i København til at sprælle af liv. Men inden for glasdørene er stemningen på plejehjemmet Aftensol både hjertevarm og levende.

”Vi gør meget ud af, at beboerne føler sig hjemme, for det her er ikke et sygehus. Her er deres hjem. Derfor er alle boligerne fx indrettet med beboernes egne møbler.”

Forstander Eva Algreen-Petersen fordrer undulaten, der bor på fjerde sal på plejehjemmet

Det er forstander Eva Algreen-Petersen, der viser rundt. På Aftensol er der plads til 43 ældre, i hver sin et- eller toværelsesbolig, fordelt over fem etager.

På anden sal banker hun på en dør, ind til en af boligerne.

– Hej. Du bor så hyggeligt, så jeg tænkte, om jeg måske måtte få lov til at vise dit hjem frem?

Den ældre dame, der bor her, har boet på Aftensol i et par år. Hun har indrettet sig med en lille sofa, en god lænestol, grønne planter og en masse billeder af familien.

– Det er ni af mine børnebørn. Jeg har flere på den anden side af familien, fortæller hun og peger på et af de mange billeder på væggen.

På hver etage bor syv eller ni beboer, der, ud over egen bolig, deler et køkken og et opholdsrum. Her kan man opholde sig og deltage i fællesspisning, hvis man har lyst.

På alle etager har beboerne en fælles tv-stue

”Vi forsøger at gøre fællesområderne så hyggelige som muligt. Men det er især på det punkt, vi kunne bruge flere midler end det, kommunens tilskud tillader os”.

Presset økonomi begrænser livet

Som hos alle andre plejehjem er økonomien på Aftensol skåret helt ind til benet, og lidt til. Forstanderen har haft flere eksperter til at se regnskaberne igennem, men konklusionen er den samme. Der kan ikke spares mere, og alligevel løber det næsten ikke rundt.

”Vi kom ud af 2023 med et merforbrug, så jeg går og gruer for, hvordan fremtiden ser ud. Det er trist, at tilskuddet fra kommunen kun giver os mulighed for at yde den allermest nødvendige pleje. Alt det, der giver liv på et plejehjem, må vi finde penge til på andre måder.”

En af disse måder er donationer fra familie og bekendte til afdøde beboere. Ideen kom fra en søn, der ønskede at takke for tiden, hans mor havde haft på plejehjemmet. Ved begravelsen opfordrede han derfor til, at man betænkte Aftensol i stedet for at købe en bårebuket. Siden har en håndfuld efterladte gjort det samme. 

Hver lejlighed er beboerens private hjem. Derfor indrettes det med private møbler og nips.
Et samtalekort vækker minder

På plejehjemmets fjerde sal hænger et af de indkøb, der er blevet mulig på baggrund af donationer. I det fælles spiseområde på fjerde sal, pryder et stort Danmarkskort nu væggen.

”Det kan måske virke som en ubetydelig ting at købe, men kortet har givet anledning til mange gode snakke, siden det kom op. Den afdøde boede her på fjerde sal, og nu sidder hans tidligere naboer ofte og taler om, hvor i Danmark de stammer fra, og mindes gode tider fra deres lange liv.”

Der er ingen regler for, hvad pengene kan bruges til. Hvis afdøde eller de pårørende har et ønske, vil det blive forsøgt opfyldt. Derudover har Eva Algreen-Petersen besluttet, at naboerne på den etage, hvor den afdøde boede, skal have lov til at bruge en del af pengene. Resten skal komme hele plejehjemmet til gavn.

”Hvis flere pårørende opdager, at det er en mulighed at bidrage på den her måde, så kan jeg håbe på, at flere vil benytte sig af muligheden. Der skal ikke ret mange penge til at gøre en stor forskel for vores beboere, så alle bidrag er kærkomne.”

Donationerne samles hos Frelsens Hær, og går ubeskåret til at forsøde tilværelsen for beboerne på Aftensol.

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.