I Danmark anslås det, at 40 procent af befolkningen yder en frivillig social indsats. I Frelsens Hær gør de frivillige det muligt for os at brede armene ud og møde omkring 160.000 mennesker hvert år, der kæmper med social udsathed.
Genbrugsbutikken på Sønderport i Aabenraa blev for nylig til en selvbetjeningsbutik. Det vil sige, at kunderne kan komme og gå, uden der behøver være personale i butikken til at betjene kasseapparatet. Det klarer kunderne selv. Alligevel kan butikken kun eksistere på grund af en stor frivillig indsats fra ni kvinder, heri blandt Karen Kabelka.
På 11. år bruger hun en del af sin tid som pensionist på at sortere, klargøre, prismærke, fremvise og sælge det genbrugstøj, der hver dag kommer ind via Frelsens Hærs Genbrugsbutikker og containere rundt om i landet.
”Jeg drev en butik med brugskunst og tøj på gågaden i Aabenraa gennem 25 år, så jeg får en lille snert af butikslivet, ved at arbejde her,” siger hun, over en kop kaffe i butikkens baglokale den lørdag eftermiddag, hvor vi mødes.
Oprindeligt arbejdede Karen hver onsdag i butikken. På det seneste er det blevet til en hel del mere – for butikken mangler frivillige, for at kunne åbne hver dag, også lørdag og søndag.
”Vi skal have åbent, når kunderne er her. Sådan var det også dengang, jeg havde egen butik. Kunderne har bedst tid i weekenderne, hvor der også kommer tyske turister. Derfor har jeg ikke noget i mod at tage en ekstra tørn med at køre ned og sætte vare ud på gaden og sørge for, butikken er klar til at modtage kunder i weekenderne."
Karen Kabelka, frivillig
Den ekstra tørn sker på Karen og de andre frivilliges eget initiativ. Som frivillig er man ikke forpligtet til at være den, der får enderne til at mødes. Men Karen Kabelka har én klar årsag til at gøre netop det.
”Det betyder alt for mig, at de penge, vi kan lave her i butikken, går til folk, der er værre stillet. Det gør mig lidt stolt at vide, at vi er med til at finansiere det flotte sociale arbejde, der sker i Frelsens Hær."
Karen Kabelka, frivillig
Frivillig på den frivilliges betingelser
I Frelsens Hærs 18 genbrugsbutikker landet over, er der mange flere frivillige end lønnede ansatte. Alene i Esbjerg, hvor Frelsens Hærs Donation Center ligger, er der 20 frivillige. Butikken er dog også en af Danmarks største genbrugsbutikker. Her er 21.000 kvadratmeter med alt fra bøger, nips, store møbler, legetøj og elektronik, til metervis at brugt tøj.
”Vi har frivillige, der kommer ind hver uge, og nogle der kommer hver fjortende dag. Vi gør meget for at tilpasse os den enkelte frivilliges behov og muligheder,” fortæller Anni Nielsen, der er butikschef i donationscenteret i Esbjerg, og for en nyåbnet selvbetjeningsbutik i Blåvand.
”Der er stor forskel på de frivillige, vi har. Nogle er meget ressourcestærke, og tager initiativ til en opgave helt på egen hånd, mens andre skal guides til helt specifikke opgaver, som fx at sætte prismærker på nogle varer."
Anni NIelsen, butikschef Frelsens Hær Genbrug
For alle de frivillige i butikken betyder det rigtig meget, at overskuddet går til socialt arbejde. Der er dog også andet, der trækker, siger hun:
”Det er ingen hemmelighed eller skam i, at mange af de frivillige også kommer for at have noget at stå op til. For at have nogle at tale med. Nogen der regner med dem. På den måde løser frivillighed også en social udsathed i sig selv."
Anni Nielsen, butikschef, Frelsens Hær Genbrug
Frivillige med varme hænder og villige hjerter
Der er mange flere måder at være frivillig i Frelsens Hær, end i genbrugsbutikkerne. Hvert korps har ugentlige aktiviteter, der kræver en hjælpende hånd fra frivillige. Fx i Frederikshavn, hvor der kommer mange børn og unge hver eneste uge.
Her har korpsleder Anja Adjoh mange frivillige til at hjælpe sig.
”Uden de frivillige ville det arbejde, vi laver her, være helt umuligt. Jeg er alene på posten her i Frederikshavn, og selvom jeg gerne går mange ekstra mil i mit arbejde, så ville det være helt umuligt at skabe gode rammer for så mange familier, børn og unge, uden de fantastiske frivilliges varme hænder og villige hjerter."
Anja Adjoh, korpsleder, Frederikshavn
De frivillige i korpset er, siger Anja Adjoh, som en blandet pose slik. Der er alt fra en 22-årig studerende til en 63-årig med diverse professioner og stor livserfaring i rygsækken. Fælles for dem alle er dog, at de gerne vil bruge deres kræfter og tid på at være frivillige og gøre en forskel i menneskers liv.
Det kræver at de frivillige kender hinandens styrker og svagheder, påpeger Anja Adjoh, der for nyligt kunne sende sine frivillige på teambuilding-weekend i et luksussommerhus i Ålbæk.
”Det var en fornøjelse at se en sådan entusiasme og en tro på vigtigheden af, at vi gør vores arbejde ordentligt. Fokus på mental sundhed blev et gennemgående tema – frivillige bruger jo deres personlighed i arbejdet, og det kræver overskud og en god balance i livet. Det kræver også mod at erkende, at af og til er man sårbar, men derfor er man stadig lige afholdt og respekteret i gruppen som på de dage, hvor man føler sig stærk og kompetent.”
Anja Adjoh, korpsleder, Frederikshavn
Turen var mulig via en donation på 29.000 kroner fra Vellivfonden.
En uvurderlig indsats med indflydelse
De frivillige i Frelsens Hær har alle underskrevet en Frivilligaftale, der beskriver jobbet, et timeantal, nærmeste leder og øvrige vilkår. Desuden skrives der med aftalen under på tavshedspligt i forhold til de mennesker, man arbejder med. Arbejder man med børn og unge, skal der ligeledes vises en børneattest.
De frivilliges indsats er uvurderlig, siger Lars Lydholm, der som Forvaltningschef i Frelsens Hær er overordnet ansvarlig for alle de frivillige.
”Vi kunne ikke hjælpe 160.000 mennesker om året, hvis det ikke var for vores fantastiske frivillige. Økonomien ville slet ikke kunne løbe rundt, hvis vi ikke havde så stor gratis hjælp. Vi forventer ikke, at de frivillige lægger så mange kræfter i arbejdet, som fx Karen i Aabenraa, men vi sætter kæmpe pris på det arbejde hun og alle de andre ildsjæle gør,”
Lars Lydholm, forvaltningschef, Frelsens Hær
Som frivillig er man forsikret, hvis der sker skader eller ulykker, ligeledes er der udarbejdet en frivilligpolitik, som sætter rammerne for arbejdet. Heri beskrives det blandt andet, at man som frivillig ikke behøver have en kristen overbevisning, og at der fra Frelsens Hærs side lægges vægt på, at man som frivillig har indflydelse på sit arbejde.
”Det er vigtigt, at de frivilliges kompetencer og erfaringer bliver brugt. Måske har man selv kæmpet med ensomhed, haft et misbrug, eller på anden måde være der, hvor det menneske, du forsøger at hjælpe, er nu. Det giver et unikt indblik i vores brugeres situation, der gør en eventuel barriere mellem bruger og frivillig mindre. For nogle kan det også være det faktum, at den frivillige er villig til at bruge egen fritid på at være der, og ikke lytter til brugeren, fordi vedkommende får løn for det.”
Lars Lydholm, forvaltningschef, Frelsens Hær
Frivillige kan få et Frivilligbevis udleveret, der kan benyttes i forbindelse med studie- og jobsøgning. Ligeledes modtager de frivillige relevante kurser i det arbejde, de skal udføre.
I Aabenraa er det blevet mørkt uden for genbrugsbutikken. Tøjstativerne skal sættes ind, og døren lukkes. Først bliver de sidste kunder dog venligt betjent af Karen Kabelka. Det er tydeligt at se, hun er den fødte sælger. Indsatsen resulterer da også i endnu et køb.
”Selvom jeg er over 70, kan jeg stadig få et kick ud af at gøre et salg,” siger hun og smiler.
I morgen, søndag, vil hun eller en anden frivillig igen tage turen til butikken, så den kan åbne klokken otte, og så endnu flere udsatte kan få hjælp.