Eva har samlet ind til julehjælp i næsten 50 år

Eva Hansen er en garvet indsamler og et kendt ansigt i Aalborg. Hver jul siden 1974 har hun trofast raslet med bøssen ved Salling. Hun ser julehjælpen som en holdindsats, hvor byen står sammen om at hjælpe.

Af Levi Giversen

Himlen åbner sig med gavmilde dråber og lette vindpust, mens Eva Hansen, iklædt Frelsens Hærs klassiske mørke uniform og bevæbnet med en håbefuld indsamlingsbøsse gør klar til at gå til Salling i hjertet af Aalborg. Her er en åben himmel og gavmildhed positive begreber for en trofast tjeneste gennem 49 år.

”Nå mon ikke Vorherre efterhånden har fået vandet af,” siger hun optimistisk med et blik ud ad vinduerne i Frelsens Hærs lokaler på Mølleplads. Bemærkningen er retorisk, for hverken regn eller slud ville kunne afholde hende fra at udføre sin tidlige ‘juleforberedelse’ ved indgangen til shoppingcentret på Nytorv.

Både i november og december står den 72-årige kvinde på gaden torsdag, fredag og lørdag, klar med varme smil og venlige bemærkninger, mens støttekronerne taktfast rasles ind til den gode sags tjeneste. Sidste år raslede hun personligt over 65.000 kroner ind til Frelsens Hærs julehjælp. En indsats, hun dog nødigt bryster sig af, men ser som et samspil, hvor hun hjælper byens borgere til at bidrage til en fælles sag.

”Jeg ser sådan på det, at det er byen, der giver julehjælp. Frelsens Hær er formidler, men uden byens støtte ville vi jo ikke være i stand til det. Vi er sammen om at hjælpe samfundets udsatte til at kunne fejre en god jul."

Tak for udholdenhed

Hun fortæller, at hun i sine yngre dage stod på sin plads hver dag i julemåneden, når hun havde fri fra sit arbejde. Siden hun i 2011 gik på efterløn, udvidede hun imidlertid ‘julesæsonen’ til også at omfatte november. Til gengæld står hun så ikke længere hver dag, hvilket hænger sammen med, hun også er engageret i andre opgaver hos Frelsens Hær i den nordjyske hovedby.

”Første gang jeg begyndte indsamlingen i november, overvejede jeg, om jeg skulle sige ‘glædelig jul’ eller ‘tak for bidraget’. Men da den første bidragyder ønskede mig glædelig jul, var det afgjort,” smiler Eva, der konstaterer, at også butikkerne varmer op til julen i god tid før højtiden – og ligesom dem er hun gerne tidligt ude efter de første ‘kunder’.

Den garvede indsamler forklarer, at den stadigt tidligere start på julehandlen for alvor har vundet indpas de sidste 10 år, efter lukkeloven blev ophævet. En udvikling, hun naturligt tilpasser sig og som blot har udvidet hendes tilstedeværelse i bybilledet.

”I ‘gamle dage’ var åbningstiden jo kortere, hvorfor man som indsamler, gerne stod indtil butikkerne lukkede. Dengang fik jeg ofte en opmuntrende hilsen fra bidragydere, der sammen med donationen sagde ‘tak for din udholdenhed’,” husker Eva.

Trods de skiftende tider, er mødet med mennesker fortsat en vigtig drivkraft bag hendes udholdenhed gemmen snart fem årtier.

”For mig er det en meningsfuld tjeneste, og hvis der bare er mennesker på gaden, føles tiden ikke så lang,” erklærer hun.

Mange gode samtaler på Nytorv

Selvom indsamling til julehjælpen er det primære formål med de mange timer på gadeplan, er synlighed og tilgængelighed som repræsentant for Frelsens Hær en lige så stor motivation. Mange opsøger således også Eva for både småsnak og dybere samtaler på sin plads på Nytorv.

”Jeg motiveres meget af, om der er mennesker på gaden og får mange gode samtaler. Hvis det sker, at det begynder at gå lidt trægt, og der bliver for langt mellem bidragene, plejer jeg at sige: Vorherre, kan du ikke godt sende mig en 'snakker'. Så går der ikke ret lang tid, før der står en foran mig, der vil snakke.”

”Nogle dage snakker jeg faktisk mere, end jeg samler ind,” ler den nordjyske kvinde, som både indbyder til Frelsens Hærs lokale tilbud og aktiviteter og drøfter åndelige spørgsmål, mens hun frimodigt rasler ind blandt de julehandlende. For hende er det en tjeneste, der er ‘ledet og fordelt ovenfra’, som hun udtrykker det.

”Jeg tror ikke, at det er tilfældigt, hvad der sker, når jeg stiller mig op på torvet. Jeg er overbevist om, at folk der krydser min vej, når jeg står og samler ind, bliver inspireret af Gud – både til at bidrage og samtale,” siger hun.

Møder flere generationer af bidragydere

Ligesom det for den erfarne indsamler nærmest er blevet en juletradition at indtage pladsen ved Salling, gælder det samme også for mange bidragydere. Det betyder blandt andet, at nogle allerede har deres bidrag klar, når de kommer, selvom det naturligvis også er muligt at støtte økonomisk via MobilePay.

”Jeg mærker faktisk ikke rigtigt, at folk har færre kontanter på sig i dag, fordi mange hæver penge på forhånd for at kunne lægge et bidrag i indsamlingsbøssen. Jeg har jo stået her i så mange år, at nogle har været vant til at støtte julehjælpen, siden de var børn og er kommet her med deres forældre. For nogle er det derfor blevet den 'rigtige måde' at bidrage på."

Oplevelsen af at blive genkendt og at være på fornavn med mange af bidragyderne – også resten af året – ser hun som en bekræftelse på den tillid og velvilje, Frelsens Hær møder ved juletid, hvor hun med egne ord er ‘ude i byen for at hente penge til julehjælpen’.

Aktiv frelserpige til både højtid og hverdag

Trods sit udadvendte virke op mod jul beskriver hun sit engagement i Frelsens Hær som ‘en, der går lidt til hånde i kulisserne’. Som pensionist kan hun frit tilrettelægge sin tid, hvilket udmøntes i en alsidig tjeneste. Hver uge står hun således i korpsets køkken og skræller kartofler til bespisning, sørger for rene viskestykker og karklude samt mange andre praktiske gøremål.

”Jeg plejer at sige, at jeg er ‘en del af inventaret’, men får så at vide af Frelsens Hærs korpsleder, at jeg snarere er ‘husets engel’,” lyder det fra den aktive frelserpige, der gerne vedstår sig begge betegnelser, som hun opfatter som positive. Så længe energien rækker, nyder hun at kunne være med i arbejdet – og nogle opgaver ser hun endda frem til med glæde.

Eva Madsen syr net af brugt stof, som Julehjælpen kan uddeles i.

”Det er også en af mine opgaver at pynte det store juletræ i mødesalen. Uden det bliver det ikke rigtig jul for mig. Hjemme har jeg et plastikjuletræ, som bliver sat op i starten af november. Det er jo nødt til at være kunstigt, for det skal kunne holde i to måneder frem til jul, hvor jeg ikke er meget hjemme.”

Hjælp Eva og Frelsens Hær med at samle penge in til dette års julehjælp:
SEND EN SMS MED TEKSTEN JULEMAD TIL NUMMER 1217 (SÅ DONERER DU 200 KR)
SEND ET VALGFRIT BELØB VIA KONTONUMMER 4183 7001568
SEND ET VALGFRIT BELØB VIA MOBILEPAY TIL NUMMER 22656

Har du også lyst til at arbejde som frivillig?

Udfyld formularen og send den til os, så kontakter vi dig for nærmere aftale. 

Frivillig
Hvad er dit navn?
Hvad er dit navn?