Fadderskabskoordinator: Jeg har selv set den forskel, et fadderskab kan gøre

To piger smiler til kameraet, de har armene om hinanden.

Som 25-årig besøgte Frank Jakshøj, nogle af de fattigste områder af Bangladesh. Her så han de barske realiteter, der er virkeligheden for alt for mange børn, i verdens fattigste lande. De oplevelser tager han nu med sig i jobbet, som Frelsens Hærs nye koordinator for fadderskaber.

Af Regitze Bryld

Det er lyden af tæt trafik og et mylder af mennesker, Frank Jakshøj husker, når han tænker tilbage på tiden i Bangladesh. Stærkest står dog besøgene hos prostituerede i Jashore, en industriby i midten af landet.

”Det var et utroligt fattigt område i byen, hvor et virvar af rækkehuse stod tæt, side om side. Her både boede og arbejdede de prostituerede. Vi mødte mange, alt for unge, piger, der var nødt til at sælge deres kroppe for at overleve. Det var barsk at være vidne til.”

Frank Jakshøj var i Bangladesh med hans daværende kone og deres første barn, for at arbejde frivilligt hos Frelsens Hær.

Børn og ansatte står på række og smiler til kameraet

I Bangladesh er der store udfordringer med børneprostitution, da piger fra fattige familier risikerer at blive gift væk, selvom de kun er børn, eller solgt til prostitution i de store byer. 

Derfor har Frelsens Hær i Bangladesh flere tilbud til unge piger og drenge.

”Frelsens Hærs børnehjem i Bangladesh gør det muligt for børn fra fattige familier at gå i skole og lære et fag. For eksempel kan sykundskaber gøre det muligt for unge kvinder at tjene penge til sig selv og familien. Det kan redde dem fra af blive gift væk i en meget ung alder, eller fra at ende i prostitution.”

Et globalt faddernetværk

På globalt plan hjælper Frelsens Hærs fadderskabsprojekter mere end 50.000 børn, hver dag.

I Danmark er det muligt at blive fadder i 16 specifikke projekter, i syv lande. 

Frelsens Hær i Danmark tilbyder fadderskab i disse 7 lande:

  • Bangladesh
  • Indien
  • Pakistan
  • Myanmar
  • Sri Lanka
  • Tanzania
  • Bolivia

På verdensplan har Frelsens Hær 162 børnehjem, 108 internatskoler, 1399 grundskoler og 564 ungdomsskoler.

Hertil kommer 40 skoler for børn med handicap, 23 skoler for blinde børn – blandt andet HIS – Salvation Army Hearing Impaired School i Jessore, Bangladesh, der er del af fadderskabsprogrammet hos Frelsens Hær i Danmark.

Ni drenge smiler og laver fagter til fotografen.

Alle skoler og hjem er styret af lokale Frelsens Hær-afdelinger. Det sikrer gennemsigtighed og et tæt samarbejde. 

”Ved at have lokale folk fra Frelsens Hær i alle vores fadderskabsprojekter, sikrer vi at kvaliteten er i top for børnene, og at pengene bliver brugt på bedst mulig måde.”

Bliv fadder til flere på én gang

En anden ting, der adskiller Frelsens Hærs fadderskaber fra andre organisationers, er at man ikke sponsorerer et enkelt barn, når man er fadder. I stedet er man som fadder, generelt, med til at finansiere alle 16 projekter.

Det sikrer en stabil økonomi, at pengene bliver brugt der, hvor behovet er, og at der ikke bliver gjort forskel på børnene. 

”Der skal ikke sidde et barn på et børnehjem i Bolivia med fem faddere, mens hans kammerat på hjemmet ikke har en eneste. Det mener vi, er til alles bedste.”

Det er stadig muligt at målrette sit fadderskab til et enkelt land eller ét projekt eller én gruppe børn, men faddere opfordres til at støtte arbejdet generelt.

I ladet på en mindre lastvogn, sidder 10 kvinder og piger fra Frelsens Hær
Hvert fadderskab gør stor forskel

Efter opholdet i Bangladesh har Frank Jakshøj blandt andet arbejdet som leder af Frelsens Hær i Odense, Nyborg og på Nørrebro i København . I dag arbejder han med fundraising på Frelsens Hærs hovedkontor i København. Jobbet som koordinator koordinator for fadderskaber fik han i 2023.

”Jeg er taknemmelig for at arbejde med dette område. Særligt efter at have mødt nogle af de børn, der bliver hjulpet gennem fadderskaberne. Det går op for en, hvor lidt der skal til, for at gøre en stor forskel i disse børns liv. Det kan lyde som en kliche, men hver en krone tæller, for disse børn. Derfor håber jeg inderligt på, at mange flere vil overveje at blive fadder hos os.”

Det koster minimum 150 kroner om måneden at blive fadder hos Frelsens Hær. Ønsker man at bidrage med mere, er det også muligt.

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.