Fællesskab er også vigtigt for mænd i Sønderborg

Gennem et år har en gruppe mænd mødtes en gang om måneden i Frelsens Hærs lokale afdeling i Sønderborg. Målet med gruppen er at tilbyde et givende fællesskab for mænd, hvor de kan lærer af og om hinanden. Nu håber Frelsens Hær i Sønderborg på at få fat i endnu flere mænd, der har lyst til at bidrage til og af et fællesskab, uden kvinder.

Ved jollebroerne i Sønderborg havn sidder børn og mænd på knæ og stirrer koncentreret ned i vandet. Med lidt tålmodighed og en rolig hånd bider krabberne på igen og igen, til lige dele skræk og glæde hos ungerne og deres fædre.

Årets bedst besøgte arrangement i mandeklubben var denne krabbefisketur i maj. Her deltog omkring 40 fædre og børn, uden mødre. Dét er netop hele pointen med mandegruppen, forklarer Louise Mortensen, der er sergent og assisterende leder af Frelsens Hær i Sønderborg.

”Vores erfaring fra flere år med familiearbejde er, at kvinderne er hurtige til at danne relationer. De er opsøgende og snakker på kryds af alder og etnisk baggrund. De er også aktive som frivillige hos os, og er gode til at byde ind med planlægning og mad til vores arrangementer. Det er vi enormt glade for. Vi har dog også set, at det for mændene kan være lidt sværere at byde ind i fællesskabet, fordi de hurtigt lader kvinderne tage over på den sociale del, mens de selv holder sig i baggrunden. Derfor oprettede vi mandegruppen.”

Familieværkstedet i Frelsens Hær i Sønderborg er velbesøgt af både mødre og fædre.

Mandegruppen blev skudt i gang i vinteren 2023, i samarbejde med Baba – en organisation for fædre af anden etnisk herkomst. Gruppen, der består af mænd med både danske og andre etniske baggrunde, har lige siden mødtes hos Frelsens Hær Sønderborg en lørdag i hver måned. Nu håber Louise Mortensen på, at endnu flere vil få kendskab til gruppen, så også de kan få gavn af fællesskabet.

”Ind til videre har gruppen mødtes på vores initiativ. Gruppen er selv kommet med ønsker om aktiviteter, men vi har, i samarbejde med Baba, stået for planlægningen. Vores erfaring er, at det har været lidt svært for mændene selv at tage initiativ til den del. Vi ønsker dog også at få fat i mænd, der har overskuddet og lysten til at tage teten. Ikke fordi, vi ikke vil, men fordi vi tror på, at hvis initiativet kommer fra gruppen selv, er udbyttet af og lysten til at deltage størst.”

For mænd i aldre aldre og fra alle baggrunde

I det kommende forår vil mandegruppen blive tilbudt en weekendtur med overnatning. Det har en donation fra Velliv Fonden gjort muligt. Her vil mændene få mulighed for at skabe dybere relationer, da de vil have god tid til at finde hinanden, siger Louise Mortensen.

”Vi tror på, at også mænd har lyst til at skabe relationer på tværs af alder og etnicitet. Det kræver måske bare mere af dem. Om det er generthed, noget kulturelt, eller skyldes en tung bagage eller mangel på danskkundskaber, kan jeg kun gisne om. Men vi ved, at fællesskaber er vigtige for alle. Også de mænd, der ikke er så trygge ved at række ud til andre.”

Det er vigtigt for Frelsens Hær i Sønderborg, at mandegruppen er en blanding af mænd i alle aldre, professioner, etniciteter og familieforhold. Derfor har de rakt hånden ud mod lokale organisationer og foreninger, for at gøre opmærksomme på tilbuddet.

”Alle har noget at byde ind med. Det kan godt være, du ikke er god til at tale med fremmede, men er ferm ved høvlebænken, eller du ikke mestrer det danske så godt endnu, men kan udregne komplicerede brøker i hovedet. Gennem mandegruppen vil vi gerne få alle til at indse, at de selv og alle andre, har noget positivt at byde ind med til fællesskabet. Nu har vi givet dem en ramme at mødes i, så håber vi på, at mændene - måske med et par kærlige skub, vil skabe lige netop det fællesskab, som dé har behov for.”

Mandegruppen har informationsmøde den 4. februar klokken 15:00-17:00 hos Frelsens Hær i Sønderborg. Her er alle velkomne til at møde op helt uforpligtende. På mødet vil det blandt andet være muligt at give forslag til, hvad mandegruppen skal foretage sig i år.

Bliv medlem af mandegruppen på Facebook.

Har du også lyst til at arbejde som frivillig?

Udfyld formularen og send den til os, så kontakter vi dig for nærmere aftale. 

Frivillig
Hvad er dit navn?
Hvad er dit navn?