Fyens hjælper med Julehjælp på Fyn

Fyens Stiftstidende har siden 2011 samlet penge ind op til jul, så trængte fynboer kan få julehjælp fra Frelsens Hær. Indsamlingen ‘Fyn hjælper Fyn’ blev sat i gang ved lidt af et tilfælde, men er en tilbagevendende succes, der i år har samlet over en halv million kroner ind, hvoraf halvdelen går til Frelsens Hær.

Af Regitze Bryld / Foto: Nils Svalebøg

Det begyndte med en mail fra den daværende leder af Frelsens Hær i Odense, Frank Jakshøj, til den regionale avis Fyens Stiftstidende.

Mailen blev læst af journalist Jesper Mads Eriksen, der fattede interesse for emnet. Behovet for Julehjælp fra familier på Fyn var så stort, skrev Frank Jakshøj, at den lokale Frelsens Hær-afdeling ikke selv kunne nå at indsamle penge nok til, at alle godkendte ansøgere kunne få hjælp.

”Jeg tænkte, det var en god historie, så jeg gav Frank et ring, og vi fik en god snak. Det var faktisk ham selv, der foreslog os at lave en indsamling. Det var noget andre regionalaviser havde gjort gennem nogle år, fortalte han.”

Jesper Mads Eriksen gik videre med ideen til cheferne i mediehuset. På daværende tidspunkt var der fokus på at skabe konstruktiv journalistik. Journalistik der ikke kun udpeger fejlene, men som også bidrager til at finde løsningen. I denne kontekst passede en regional indsamling fint ind, så en sådan blev sat i gang.

”Det gik over al forventning. Der var stor velvilje hos vores læsere til at donere penge til lokale familier, så de kunne holde jul. Både private, loger og firmaer var med fra start.”

Allerede inden jul nåede indsamlingen over det beløb, Frank Jakshøj havde efterspurgt, for at kunne give julehjælp til de ansøgere, der levede op til kriterierne for at kunne modtage Julehjælp.

”Avisen gik all in, og der gik ikke engang 14 dage, så var vi over det beløb, vi manglede. Det var jeg meget overrasket og imponeret over.”

Frank Jakshøj arbejder i dag med fundraising på Frelsens Hærs hovedkvarter i København. Som korpsleder i Odense var han med til indsamlingen i to år. Han husker tilbage på samarbejdet med avisen og særligt med Jesper Mads Eriksen med stor glæde.

”Jeg har kæmpe respekt for det arbejde medarbejderne på avisen og ikke mindst Jesper Mads har lagt i det gennem årene. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det ville blive noget, de ville gøre igen, dengang vi talte sammen første gang. At det nu er 14. gang, der er blevet samlet ind, er fantastisk. Det er jeg meget taknemmelig over.”

Gavmilde fynboer og faste givere

Det har været Jesper Mads Eriksen, der i alle årene – på nær ét, har stået i spidsen for indsamlingen hos Fyens Stiftstidende. Efter et par år kom også de lokale aviser på Fyn med i indsamlingen. De er alle ejet af mediekoncernen JMF, der har lokale og regionale medier over hele landet.

Det er dog stadig Jesper Mads Eriksen, der hvert år i december modtager spørgsmål fra læserne om, hvornår indsamlingen bliver skudt igang.

"Hvert år er der virksomheder, organisationer og private givere, jeg genkender, når pengene begynder at tikke ind. Fx er der en mand, der ofte har givet tusind kroner. Det er penge, han ellers ville have brugt på fyrværkeri, har har fortalt mig."

Alle, der ønsker omtalen, får deres navn i avisen. Det strider imod et journalistisk princip, at man kan købe sig til medieomtale, men i den gode sags tjeneste, går det nok, siger Jesper Mads Eriksen, der derfor har berettet om mangen en gavmild lokalforening og virksomhed, der gennem årene har doneret flotte beløb til indsamlingen.

Jesper Mads Eriksen på slap line i kantinen i mediehuset, for at samle penge ind fra de ansatte. Foto: Nils Svalebøg

De fleste donationer kommer fra private, mens det er firmaer og foreninger, der står for de største bidrag. Typisk kommer der omkring 700 bidrag gennem indsamlingen.

"Fyn hjælper Fyn har aldrig været en konkurrence om, hvem der giver mest. Vi kan jo ikke vide, om 50 eller 100 kr. kommer fra en med et stramt budget, og dermed et et relativt stort bidrag for den enkelte, selv om det ikke fylder så meget i det samlede resultat."

Fordobling af indsamlingen

Indsamlingsbeløbet er steget år for år. Fra at have ligget på mellem 150.000-300.000 kroner, nåede beløbet op over en halv million kroner i 2020, hvor corona-pandemien havde lukket landet ned.

Det betød, at mere end behovet for Julehjælp fra Frelsens Hær på Fyn kunne dækkes. Pengene blev brugt af Frelsens Hær i Odense til familieaktiviteter igennem året og som uddeling af akuthjælp.

Siden år 2021 er indsamlingen dog blevet delt mellem Frelsens Hær og Dansk Folkehjælp, der også uddeler Julehjælp på Fyn.

Da indsamlingen blev gjort op den 21. december, var beløbet nået op på 513.430 kroner – det næstbedste resultat nogensinde.

”Fyn hjælper Fyn er et flot lokalt engagement, som vi er meget stolte og enormt taknemmelige for. I Frelsens Hær har vi ikke store reklamebudgetter til at få vores budskab ud. Derfor er et årligt fokus på behovet for Julehjælp, fra et stort mediehus som Fyens Stiftstidende, helt uvurderligt.”

Gennem de 13 år har Fyens Stiftstidende og lokalaviserne på Fyn samlet mere end fire millioner kroner ind gennem Fyn hjælper Fyn.

Indsamlingsresultater gennem årene fra Fyn hjælper Fyn

2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023

 

205.508 kroner
173.179 kroner
215.330 kroner
150.533 kroner
190.698 kroner
188.482 kroner
195.681 kroner
271.349 kroner
284.060 kroner
291.000 kroner
567.504 kroner
472.467 kroner
459.376 kroner
513.430 kroner

 

I alt: 4.178.597 kroner

 

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.