Har Frelsens Hærs Genbrug knækket koden til at få flere frivillige?

Det er svært at hverve frivillige. Den problematik er velkendt i både foreninger og organisationer. Folk vil gerne, også de yngre generationer. Men for mange er det svært at forpligte sig til at passe en tjans i fx genbrugsbutikken, når livets mange andre tilbud står i kø. Frelsens Hærs Genbrug har dog – måske fundet en metode, der virker.

”Det er jeg helt vildt glad og stolt over. 100 procent succes kan man nok ikke regne med hver gang, men den her aften har i den grad givet mig mod på at lave lignende arrangementer andre steder i landet.”

Hver en stol er besat i lokalet på Store Kongensgade i København. Alles opmærksomhed er rettet mod Jette Skov, CSR- og marketingansvarlig i Frelsens Hær Genbrug. Hun står for aftenens program.

– Velkommen til, hvor er det dejligt at se så mange i aften! Jeg er faktisk lidt overvældet, hvis jeg skal være ærlig.

Temaet er Frelsens Hærs sociale arbejde, og hvordan genbrug er vigtigt for miljøet. Tilskuerne er potentielle frivillige, der når aftenen er slut, forhåbentligt vil skrive sig på listen over ulønnede medarbejdere i Frelsens Hærs genbrugsbutikker i København.

Lukkede butikker trods fremgang for genbrug

Det har længe været en udfordring at få frivillige til at forpligte sig til at tage en fast tjans. Det har fået nogle genbrugsbutikker til at dreje nøglen om de seneste år, mens andre har forkortet åbningstiderne.

I Frelsens Hær Genbrug har man valgt en anden løsning. Her er flere butikker, landet over, omdannet til selvbetjeningsbutikker, hvor kunden selv scanner og betaler varerne – med eller uden personale til stedet i butikken. Det har vist sig at være en god løsning. Ikke mindst, da det både giver kunderne mere fleksible åbningstider, og færre grå hår hos dem, der tidligere skulle have en vagtplan, bestående af frivillige kræfter, til at gå op.

Kassen i Frelsens Hærs Genbrugsbutik i Aabenraa betjenes af kunderne selv.

Der er dog fortsat behov for frivillige for at holde selvbetjeningsbutikkerne kørende.

”Selv hvis vi omdannede alle vores butikker til at være selvbetjente, ville vi ikke kunne klare os uden gode frivillige. Butikkerne skal fyldes op, ryddes op og være præsentable, og hvis vi skulle lønne alle, vi fortsat har brug for, ville der ikke være noget økonomisk overskud til dem, vi er sat i verden for at hjælpe, nemlig de udsatte.”

Jette Skov har en lang karriere i Frelsens Hærs Genbrug bag sig. Hun har både som butiksleder og nu som ansvarlig for marketing og tøjsortering, oplevet udfordringer med at have for få frivillige til at kunne dække behovet. I den samme periode, har hun også oplevet den stigende interesse for at købe genbrug – især hos de yngre.

”Der er ingen tvivl om, at genbrug er førstevalget for mange af de yngre forbrugere. De er ikke præget af den skam, der nok tidligere har været forbundet med at købe brugt tøj. De unge vælger genbrug på grund af miljøet og et ønske om at have en individuel stil. Prisen kommer først længere nede af listen. Men hvordan vi skulle kombinere den stigende interesse for genbrug, med lysten til at være frivillig i en genbrugsbutik, var dog mere vanskelig. ”

Fokus på de frivilliges udbytte af arbejdet

Gennem årene har der været forsøg med hvervekampagner på sociale medier og i aviser. Alle har haft et meget beskedent udbytte. Men nu ser det ud til, at Jette Skov har fundet en måde at komme igennem på.

Katrine Ravndal fra over.skyerne forklarer gæsterne om upcycling.

I butikken på Store Kongensgade i København lytter 20 kvinder interesseret med, mens influenceren Katrine Ravndal, der står bag instagram-kontoen over.skyerne, giver gode råd om upcycling. En metode til at give brugt tøj og tilbehør nyt liv, ved at ændre eller tilføje elementer.

Meningen er at give de forhåbentligt kommende frivillige nye kompetencer med hjem i rygsækken. Netop dét er en af nøgleordene bag den nye frivilligmodel, fortæller Jette Skov.

”Vi har brugt lang tid på at nærlæse undersøgelser om frivillige. Hvordan man fanger deres interesse, får dem til at blive og, ikke mindst forblive, frivillig. Det er mundet ud i tre nøgleord, som vi har baseret den nye tilgang på. Kompetenceudvikling, fællesskab og fleksibilitet.”

Frelsens Hærs Genbrugs tre nøgleord til frivillige:

Kompetenceudvikling – Hver måned tilbydes en event med en workshop om et relevant emne, der ikke bare kan bruges i det frivillige arbejde, men også i den frivilliges eget liv.

Fællesskab – Selv om man måske ikke møder sine frivillige kolleger i arbejdstiden, er det vigtigt at skabe relationer og sammenhold mellem de ansatte. Det skal skabes via en særlig facebookgruppe og de månedlige events, der vil foregå fysisk.

Fleksibilitet – Et ny vagtbooking-tjeneste skal gøre det fleksibelt for de frivillige, selv at booke deres arbejdstid, så det passer ind i deres hverdag. Som frivillig er man forpligtet til at arbejde mindst 2 timer ugentligt.

De tre ord vil være vejledende i den fremtidige tilgang til arbejdet med frivillige i Frelsens Hærs Genbrug. Med andre ord skal der fokus på, hvad de frivillige får ud af at donere en af hverdagens dyrebareste ressourcer – deres tid.

”Selvom man er topmotiveret til at være frivillig, er der mange andre ting, man kan og skal bruge sin tid på. Særligt når man studerer eller har job og måske familie. Derfor skal vi som arbejdsgiver også give noget igen. Det gør ikke den frivilliges indsatsen mindre værd, eller deres ønske om at hjælpe andre mindre ren. Det giver dog forhåbentligt de frivillige et stærkere incitament til at fortsætte som frivillig, og hos Frelsens Hærs Genbrug kan vi tiltrække en ny type frivillig.”

Noget tyder på, at Frelsens Hær Genbrug og Jette Skov har fat i noget rigtigt. Da aftenen er omme, skriver 19 af de tyve kvinder sig op til at blive frivillige i genbrugsbutikkerne i København. Den tyvende er på vej ud for at rejse, men vil gerne skrives op, når hun vender tilbage om et halvt år.

”Det er jeg helt vildt glad og stolt over. 100 procent succes kan man nok ikke regne med hver gang, men den her aften har i den grad givet mig mod på at lave lignende arrangementer andre steder i landet.”

Butikken på Store Kongensgade 74 i København er den seneste genbrugsbutik i Frelsens Hær.

Få besked om næste arrangement i Frelsens Hærs Genbrug ved at følge deres facebookside eller instagramkonto.

 

 

Har du også lyst til at arbejde som frivillig?

Udfyld formularen og send den til os, så kontakter vi dig for nærmere aftale. 

Frivillig
Hvad er dit navn?
Hvad er dit navn?