Julehjælp er en gave, man ikke kan forvente at få

I en lejlighed på Frederiksberg bor en solomor med to døtre og en hund. Den lille familie er en af de heldige 11.691 ansøgere, der i år har fået tildelt Julehjælp af Frelsens Hær.

Af Regitze Bryld

Da svaret tikkede ind i mailboksen den 14. december, blev der glæde i lejligheden på Frederiksberg. Igen i år, er den lille familie på tre heldige at få tildelt Julehjælp fra Frelsens Hær.

”Det betyder enormt meget, og jeg er meget taknemmelig. Det er en gave, man ikke kan forvente at få tildelt, selvom man sidder hårdt i det. Med julehjælpen kan vi få noget rigtig godt at spise juleaften og har også råd til at hygge i dagene derefter.”

Mai-Britt er alene med to piger, Maja på 11 og Matilde på 13.

Selvom hun arbejder på fuld tid som børnehavepædagog, er økonomien stram. Hver en krone bliver vendt, hver eneste dag, året rundt.

”Fx er mælk blevet enormt dyrt. I det hele taget er det på madbudgettet, jeg kan mærke, at priserne er steget. Derfor bruger jeg meget tid på at studere tilbudsaviserne og går gerne flere steder hen, for at få det, vi har brug for, billigst muligt.”

Tilbudsjagten suppleres med timer på dba.dk og andre genbrugsportaler, hver uge. Langt det meste, der kommer ind i hjemmet, er købt brugt. “Sådan er det bare,” siger Mai-Britt og fortsætter:

”Jeg har det fint med at vi køber tingene brugt. Det der med at købe og smide væk, er ikke lige mig. Når det er sagt, så ville jeg heller ikke have råd til at købe alt fra nyt. Slet ikke.”

Prisbevidste døtre

Døtrene, Maja og Matilde, er vant til, at økonomien er stram. Selvom de begge har mobiltelefon, er der tale om aflagte modeller fra venner og familie. Biografture sker også kun, når der er gratisbilletter, eller på særligt billige dage.

”Sådan er det jo bare. De ved godt, at der ikke er råd til tant og fjas, og det er de søde til at acceptere. Der er fx ikke ønsker om en ny telefon eller spillemaskine på ønskesedlen. Det ved de godt er helt urealistisk."

I stedet er der bog-ønsker og gavekort til biografen på listen. For den ældste, Matilde, er der også ønsket om gavekort til Starbucks eller Joe and the Juice på listen i år. En hverdagsluksus der ellers ikke er råd til, men som kan være svær at være den eneste i klassen, der altid må undvære.

”Pigerne er ikke flove over, at vi ikke svømmer i penge. Men det er alligevel ikke rart, altid at være den, der ikke kan gøre det ene eller det andet, fordi vi ikke har råd. Med gavekort kan hun være med, når de hænger ud.”

Den 13-årige går med aviser, og begge døtre hjælper til derhjemme. Det får de en lille skilling for. Men de udbetales ikke uden en lille løftet pegefinger.

”Jeg gør en del ud af at lære pigerne at passe på pengene. De ved godt, det er de faste udgifter, der skal betales først, og at der skal være penge tilbage sidst på måneden. Det kan de lige så godt lære nu,” siger Mai-Britt.

Hun er også selv vokset op med en enlig mor. I barndomshjemmet på Nørrebro, var der heller ikke meget at rutte med. Forskellen på moderen og Mai-Britt er, at Mai-Britt godt tør bede om hjælp.

”Min mor var en stolt sønderjyde, der altid ville klare sig selv. Hun arbejdede hårdt for at få det hele til at hænge sammen. Den arbejdsmoral har jeg taget til mig, men jeg er ikke for stolt til at bede om hjælp. Hvis der er hjælp at få, beder jeg om den og håber på et positivt svar. Får jeg et nej, er det bare ærgerligt. Får jeg et ja, som i år fra Frelsens Hær, er jeg meget taknemmelig og er ikke flov over at tage imod.”

Julehjælp var indgang til et godt fællesskab

Familien har søgt om Julehjælp i seks-syv år. De har fået tildelt hjælpen ca. halvdelen af gangene. Det var en veninde, der gjorde opmærksom på muligheden for at søge. Inden da kendte Mai-Britt ikke meget til Frelsens Hær, eller til de andre tilbud der er til familier, året rundt.

Som del af ansøgningen, takkede hun ja til at blive kontaktet om andre relevante tilbud, og derfor har familien blandt andet været heldig at komme gratis i BonBon-Land med Frelsens Hær.

I dag deltager alle tre, når der er familiekirke på Frederiksberg Alle 9, hvor afdelingen Templet holder til. Her er der kreative aktiviteter, leg, et Guds ord og fællesspisning.

”Det er dejligt at mødes med andre, der sidder i samme situation som os. Der er man ikke er den eneste, der ikke bare kan købe det, man lige har lyst til. Det gør at vi kan tale ud fra samme udgangspunkt. Det er rart, og vi har fået et rigtig trygt og godt fællesskab der.”

Dårlig økonomi eller dårlig planlægning?

Hvert år er der kritiske røster, der mener, at modtagere af Julehjælp blot skulle være bedre til at bruge færre penge i løbet af året. Julen kommer igen og igen, og burde man ikke kunne lægge til side i løbet af året?

Mai-Britt mener, at hun er god til at styre sin økonomi. Hun kører efter stramme budgetter og har fx allerede, gennem et par år, lagt penge til side til pigernes konfirmationer, selvom den store først skal konfirmeres i 2025.

”Jeg synes, jeg bruger mine pengene fornuftigt. Der er bare ikke mange af dem. Hvis nogen siger, de sagtens kunne gøre det bedre, tror jeg ikke, de har prøvet at stå i min situation. Det ér dyrere at bo på Frederiksberg, end i Sønderjylland, men det er her, jeg og pigerne er født og opvokset. Det er her, vi har et netværk og en skole, vi er glade for. Det siger man ikke bare farvel til.”

De år, hvor familiens ansøgning ikke er blevet godkendt til Julehjælp, er det alligevel blevet jul i hjemmet på Frederiksberg. Flæskestegen og gaverne har været små, men julehumøret findes altid frem.

”Det skal jeg nok sørge for. Jeg finder altid en løsning,” siger hun, og fortæller om julefilm på DVD, købt i genbrug, og hygge med popcorn i sofaen. Selvom familiens økonomi er stram, får pigerne gode oplevelser, forsikrer Mai-Britt.

“De gratis glæder er der nok af, når man leder efter dem, og er der noget, vi kan få råd til at opleve med en god rabat, skal jeg nok finde den,” fastslår hun og griner.

I år kunne Mai-Britt afhente en pose med Lego, lidt slik, og gavekort til Sallings supermarkedskæder. Gavekortet bliver ikke brugt på én gang. Mai-Britts fornuft omkring økonomi gælder også en uventet gave, som Julehjælp.

Hun glæder sig dog til at kunne gå i supermarkedet med Matilde og Maja, og for en gangs skyld sige ja, når pigerne får øje på noget, der ellers ikke er på indkøbslisten. 

“Som alle andre forældre, nyder jeg at forkæle mine unger. Det er bare ikke ret tit, jeg kan tillade mig at gøre det ved at købe noget,” siger Mai-Britt.

At det ikke er alle gode gaver, der koster penge, er dog givet videre til næste generation. Det blev tydeligt midt i december, hvor den yngste datter, Maja, blev indlagt med mavesmerter. Efter flere dages undersøgelser viste det sig, at hun var ramt af blindtarmsbetændelse. I en uge var alle tre indlagt på samme stue.

”Jeg sagde til mine døtre, at jeg ikke havde nået at købe gaver, på grund af indlæggelsen, og så svarede min store pige, at det ikke gjorde noget. Den bedste gave var, at jeg var der, og at vi alle tre var sammen. Det gik lige i hjertekulen på mig.”

Vil du give familier som Mai-Britts en uventet gave?

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.