Fire gange blev lokalet hos Frelsens Hær i Tønder i dag fyldt med glade modtagere af julehjælp, og da de sidste gavekort, lego og julelækkerier i eftermiddag var delt ud, var Frelsens Hær i mål med julehjælpen i hele landet. Mere end 11.200 familier i Danmark har således i år modtaget julehjælp fra Frelsens Hær.
Frelsens Hær i Tønder har i forvejen god kontakt med mange udsatte familier, da det lokale arbejde udføres i et frugtbart parløb med Tønder Kommune omkring en bred vifte af tilbud og aktiviteter. Men som følge af inflation og energikrise var der i år en hel del nye julehjælps-ansøgere, hvilket afspejles i tallene.
Leder af Frelsens Hær i Tønder, kaptajn Astrid Christensen oplyser således, at man i år har givet julehjælp til i alt 283 familier, hvilket er 55 procent flere end sidste år.
En af de nye modtagere, er Camilla Lauridsen, der er på barsel med sin datter på seks måneder. Hun fortæller, at hun ikke nåede at optjene til barsel ved sit tidligere arbejde, hvorfor hun må klare sig på kontanthjælp.
”Jeg var simpelthen nødsaget til for første gang at søge om julehjælp i år, for jeg har virkelig ikke meget at rutte med,” fortæller alenemoren, hvis økonomi yderligere er hårdt ramt, da hun opvarmer sin bolig med træpiller.
”Hvis jeg ikke havde haft mulighed for at få julehjælp, havde det stået meget stramt til. Så havde jeg været nødt til at prioritere de faste udgifter og måttet spare på mad og gaver,” siger hun.
Lignende vilkår beskrives af Anna Christensen, der sammen med sin mand Frank og børnene Phillip på fem og Nicklas på 11 er faste brugere af Frelsens Hærs ’familieværksted’ i Tønder.
Hun fortæller, at de som førtidspensionister har så svært ved at få enderne til at nå sammen, at de hver tredje måned har en aftale med banken om, at børnetilskuddet fra det offentlige skal dække hullet, når budgettet går i minus. Tøjkøb er der således ikke råd til, hvorfor de primært henter brugt tøj hos Frelsens Hær i Tønder.
”Med julehjælpen får vi mulighed for at købe et par gaver til børnene. Ellers består julegaverne primært af genbrug og ting, vi har fået af andre,” fortæller hun og tilføjer, at børnene har henholdsvis autisme og ADHD, mens hun selv lider af senfølger efter en kræftbehandling, hvilket betyder store udgifter til medicin.
”Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan julen ville være blevet, hvis vi ikke havde fået julehjælp,” siger hun med alvor i stemmen.
Ligesom julehjælpen er et lyspunkt i mørket, var sammenkomsten i den sønderjyske udpost også præget af både hjertevarme og julehygge. Efter fællessang og et familievenligt julebudskab benyttede mange sig således af muligheden for at tænde et lys som en bøn til Gud, ligesom der uden julestress og jag blev budt på juleknas, kaffe og varm kakao med flødeskum til alle.
Vær med til at skrue op for julehygge og hjertevarme på www.julebidrag.dk 
