Julepynt og pakker hitter i genbrug

Julesalget hitter hos Frelsens Hærs genbrug i Vejle, hvor efterspørgslen på pynt og pakker begyndte i oktober, og også genbrugsgaver er rykket fra tabu til trendy. Med sparsommelighed og bæredygtighed kan man ‘jule’ uden at sprænge julebudgettet.

Af Levi Giversen

Fra efterårsferien og frem til jul bliver der stadigt mere rødt og grønt på hylder og bøjlestativer hos Frelsens Hærs genbrugsbutik i Vejle. Siden julepynten i oktober blev sat til salg i en særligt indrettet ‘julestue’, er også julegaver i stigende grad blevet efterspurgt blandt kunderne.

Butikkens særlige afdeling med julesager åbnede officielt den 13. oktober klokken 8.00, og udenfor stod allerede på det tidspunkt en halvsnes kunder i kø, klar til at gøre et godt køb.

En af dem, der med forventningens glæde tager hul på julehandlen i oktober, er 43-årige Nanna, der som en af dagens ‘first movers’ helt generelt holder af retro-julepynt og specifikt er på udkig efter en klokkestreng til stuevæggen derhjemme.

”Jeg er her mest for at kigge, men ville være glad for at gå hjem med en broderet klokkestreng. Men jeg er næppe den eneste, og så må man jo være blandt de første,” lyder det muntert fra den morgenfriske kvinde i jagten på bedaget julestads.

Det tidlige julesalg har også trukket kunder udenbys fra. En af dem, er Christian fra Hedensted, der foruden julepynt leder efter inspiration til gaverne under juletræet.

”Jeg går jævnligt i genbrug, og jeg har næsten altid noget med hjem,” siger den 61-årige herre og forsikrer, at han også gerne selv modtager genbrugsgaver.

Uanset om dagens juleshopping vil resultere i pynt eller pakker, er det hans håb at finde noget, der har en historie og måske lidt patina. For ‘ting behøver jo ikke være nye for at have værdi’, bemærker manden, som ubevidst er billedet på en tendens.

Hjemmelavet pynt er populært

Netop muligheden for at finde noget helt unikt eller nogle gamle, originale juleting, som man ikke kan købe andre steder, er således ifølge butikschefen hos Frelsens Hærs genbrug i Vejle, Eva Madsen, et af de væsentlige trækplastre ved butikkens populære julesalg.

”Mange kunder leder faktisk efter noget hjemmelavet. Den pynt, man ikke kan købe i Netto og Bilka, tager folk i genbrug for at købe,” fortæller hun og peger på en stor perlebroderet juleklokke, der hænger i en tråd fra loftet i lokalets ene ende.

"Da vi åbnende, hang der 15 magen til. De er vildt moderne og var det også sidste år. Så selvom man måske ikke helt kan tale om trends inden for genbrug, finder man her ting, som både er populære nu, og som også var det for tid tilbage."

Et udsagn, der bliver bekræftet af en kvik kunde, der i det samme øjeblik bemægtiger sig den sidste perleklokke.

Tyvstart er et spørgsmål om ‘timing’

”Det går altid lidt hurtigere at tage julepynten ned end at hænge den op,” smiler den mangeårige butikschef, der sammen med medarbejderne og de trofaste frivillige har haft nogle ‘juletravle’ dage med at udvælge og organisere de farverige sæsonvarer.

”Det er fjerde gang, vi indleder julesalget på den her måde, og selvom det stadig er efterår, er der faktisk meget stor interesse for det hos en god del af vores kunder. Andre synes nok, at vi tyvstarter lidt, hvilket er årsagen til, at vi har valgt at indrette en særlig juleafdeling i et diskret hjørne af butikken, så det også er muligt bare at gå forbi.”

Årsagen til, at julen indledes allerede i oktober, er imidlertid, at det er blevet et grundvilkår, hvis man skal matche detailhandlen og de øvrige genbrugsbutikker. Især nogle af de sidstnævnte sælger i stigende omfang julepynt året rundt – ikke mindst til tyske turister på evig genbrugsjagt.


”Den sværeste måned at sælge julepynt er paradoksalt nok i december, hvor nogle begynder at blive lidt mætte. Det er et spørgsmål om ‘timing’, hvor man hverken skal være for tidligt eller sent ude,” forklarer Eva Madsen, der i december til gengæld er leveringsdygtig i alternative julegaveidéer.

Genbrugsgaver – fra tabu til trendy

Eva Madsen fortæller, at en god del af de kunder, der i julegavemånederne kommer i genbrugsbutikken for at købe tøj, bøger og nips, også er på udgik efter brugt til gaver under juletræet.

”Vi har jo mange ting, man sagtens kan give i julegave, og dertil kan det eksempelvis være, at der lige ryger en lille nissemand med sammen med gaven,” smiler hun med en tilføjelse om, at en positiv tilgang til genbrug og bæredygtighed generelt har bidraget til at rykke genbrugsgaver fra tabu til trendy.

”Og så er der jo den fordel, at varerne er billige, hvilket gør det muligt at købe lidt ekstra eller at lave en pakkekalender uden at risikere at sprænge julebudgettet,” bemærker hun.

Det bæredygtige aspekt indgår ligeledes i butikkens egen tilgang, hvilket ses i ‘julestuens’ sortiment, der intuitivt opfordrer til at gøre julen lidt mere grøn – både i forhold til indhold og indpakning.

”Mellem julepynten har vi lagt nogle pakker af ikke salgbare duge med et skilt, hvor der står 'sy selv eller pak ind'. Med det vil vi gerne give kunderne mulighed for at pakke gaverne ind i stof som alternativ til gavepapir. Og der er naturligvis mere, hvor det kommer fra."

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.