Kilosalg med miljø- og menneskeligt afkast

Både den økonomiske, grønne og sociale bundlinje var i plus, da håndplukket genbrugstøj blev solgt efter vægt hos Frelsens Hærs sorteringscenter i Hvidovre.

Kunderne stod i kø tidligt fra morgenstunden da Frelsens Hærs eksport- og sorteringscenter i Hvidovre den sidste lørdag i februar blev omdannet til ’salgscenter’ for en dag. Det skete, da stedet lagde rammer til Frelsens Hærs første kilosalg.

“Frelsens Hær Genbrug åbner for de ‘hellige’ haller for at samle penge til udsatte danskere,” lød således budskabet på plakaten, som fristede mere end 350 kunder til en god handel.

Indenfor i den store hal var kilovis af kendte og ukendte tøjmærker forinden blevet grundigt sorteret og grupperet efter farver, stilarter og trends – lige til at sammensætte efter personlig smag og behag.

 

Godt team af frivillige

Sammen med dygtige sorteringsarbejdere havde CSR- og marketingschef i Frelsens Hær Genbrug, Jette Skov, gjort et såvel funktionelt som æstetisk forarbejde med at håndplukke det store udvalg af unikke produkter, samt sirligt at fordele resultatet på de mange bøjler og stativer. Disse var i øvrigt ligesom tøjet doneret til lejligheden og formede en omfangsrig garderobe, der i løbet af dagen ville skifte hænder og blive afregnet efter vægt.

– De sidste dage op til eventen var ret hektiske, fortæller Jette Skov, der imidlertid havde samlet et godt team af frivillige, der også på selve dagen stillede op og gav kunderne en positiv kundeoplevelse.

– De frivillige var en gave, og jeg er meget taknemmelig, smiler Jette Skov og tilføjer, at kunderne foruden lækre kollektioner havde mulighed for at nyde en kop kaffe og lækkert hjemmebag – som også var tilberedt af frivillige.

 

Velgørenhed og bæredygtighed

Økonomisk betragtet var der ligeledes grund til smil, da dagens omsætning blev gjort op. Tøjet viste sig således at være sin vægt værd og indbragte i alt 88.000 kroner, som vil gøre en stor forskel i Frelsens Hærs sociale arbejde.

Foruden den økonomiske og sociale bundlinje, var et væsentligt aspekt imidlertid også den gode balance mellem velgørenhed og bæredygtighed. Et fokus der indgår i Frelsens Hærs genbrug i almindelighed og ved kilosalget i Hvidovre i særdeleshed.

En sigende detalje var således, at betalingen faktisk ikke kun blev afregnet efter kilo men pr. 100 gram – med den tilgang, at Frelsens Hærs mål ikke nødvendigvis var, at folk skulle slæbe kilovis af tøj med sig hjem.

– Bæredygtighed er en mærkesag for Frelsens Hærs genbrug og har også altid været det for mig. Det er baggrunden for, at Frelsens Hær længe har arbejdet med re-design af genbrugsmaterialer og nu også med kilosalg. Derfor ønsker vi ikke at bidrage til overforbrug – heller ikke når det gælder genbrugstøj, forklarer marketingschefen og uddyber:

– Det betød, at vi ved kilosalget ikke kun tog betaling pr. kilo, men pr. 100 gram. Man behøvede altså ikke nødvendigvis købe en bestemt mængde men kunne i realiteten blot købe en enkelt ting.

 

Bæredygtige bæreposer

Et andet eksempel på, at den grønne bundlinje tæller konsekvent med på linje med den økonomiske og sociale, var, at de bæreposer kunderne fik udleveret ved indgangen, ikke bestod af plastik men var klimavenlige og bionedbrydelige i naturen.

– De poser vi udleverede ved kilosalget var fremstillet af majs, og vil, fordi materialet er kompostbart, være helt væk om halvandet år, fortæller Jette Skov og tilføjer, at også kopperne og tallerknerne i kaffesalget var bæredygtigt. Her blev kaffen og kagen nemlig serveret på udlånt service fra Frelsens Hærs genbrugsmarked på Hørhusvej på Amager.

 

Frelsens Hærs genbrug på nye kunders læber

Det var Frelsens Hærs eksportcenter på Hammerholmen 22 i Hvidovre, der lagde rammer til det vellykkede kilosalg. Inspirationen til initiativet opstod pudsigt nok samme sted, i forbindelse med at det i slutningen af 2019 også blev indrettet til sorteringscenter.

– Mens jeg i november og december sidste år gik og opbyggede tøjsorteringen i lokalerne i Hvidovre, stod det klart for mig, at en del tøj, som ikke egnede sig til salg i vore genbrugsbutikker, ville være helt perfekte til et kilosalg. Samtidig ville jeg gerne skabe en event, der kunne putte Frelsens Hærs genbrug på mange nye kunders læber, forklarer hun.

 

Succes giver basis for gentagelse

Succesen giver da også basis for en gentagelse, uden der dog endnu er sat en fast tidshorisont på, hvornår bøjlestativerne kan fyldes på ny. For Jette Skov er det afgørende, at der ikke bliver gået på kompromis med konceptet og den gode kvalitet.

– Der er bestemt basis for en gentagelse. Folk var så glade og tilfredse, og vi har modtaget mange roser og positiv feedback. Men det kræver et stort forarbejde, hvor vi også gerne vil fastholde en bestemt linje, påpeger marketingschefen, der ønsker at kilosalget skal være mere end blot en moderne udgave af et loppemarked.

– Det her er meget anderledes. Der er ikke tale om, at vi blot sælger det tøj, der er kommet ind. Vi har nøje udvalgt tøjet specielt til kilosalg baseret på stil, farve og det aktuelle modebillede. Der kan heller ikke ‘pruttes’ om prisen, da al tøjet er sin vægt værd, slutter hun.

 

Læs mere om kilosalget på facebook-siden kilosalg.fhgenbrug.dk