’Nu bæres lyset frem…’
Sådan kommer det til at lyde mange steder i dag, hvor det er luciadag, festen for den hellige Lucia, som er anerkendt som helgen af både katolske og ortodokse kristne.
Ifølge overleveringen blev hun født i år 283 i byen Siracusa på den italienske ø Sicilien og var ud af en velhavende familie. Tidligt valgte hun at blive kristen, hvilket endte med at koste hende livet. Trods sin velstående baggrund viede hun sit liv til at tjene samfundets udsatte og oversete – og bar lys på hovedet for med begge hænder at kunne hjælpe de fattige.
’Lucia’ betyder ‘lys’, og mange steder er traditionen med lys og sang den 13. december (hvor hun led martyrdøden) blevet et fast indslag i juletiden. Her går især børn luciaoptog i alt fra skoler over kirker til plejehjem. Fra Frelsens Hærs børnehave, Solgården besøger luciabruden med sit følge således i dag alle fem etager på Frelsens Hærs plejehjem Aftensol.
En anden tradition, der knytter sig til luciadag, er lækre, safranduftende luciabrød. Den gyldne brødtradition er oprindelig svensk, men mange danskere har taget de gyldne, snoede brød til sig, som varmt kan anbefales med enten kaffe eller gløgg som kronen på værket
Se opskrift på Alkoholfri Gløgg her
Mens du nyder resultatet, kan du også selv være med til at sprede lys blandt udsatte og oversete med en donation til Frelsens Hærs julehjælp på www.julebidrag.dk