Overdådigt kagebord markerer to års krig i Ukraine

Ukrainsk flag over baggersminde i forbindelse med 2 års dagen for krigen

På Frelsens Hærs feriekoloni Baggersminde på Amager, blev de ukrainske beboere budt på kakao og kaffebord i forbindelse med, at det er to år siden, Rusland angreb Ukraine. Trods den dystre anledning blev dagen brugt til at sprede fællesskab og håb.

Af Regitze Bryld

Lørdag d. 24. februar vejrede det blå og gule flag i smuk harmoni med den blå himmel over Baggersminde. Indenfor i feriekoloniens fælleshus var intet mindre end 14 kager, samt boller og frugtfade sat frem til de beboere, der ønskede at markere datoen.

”Selvom det er en trist anledning, ville vi gerne gøre noget for at vise ukrainerne, at den 24. februar 2022 for altid vil være en dag, vi vil huske.”

Benny Hansen er social vicevært på Baggersminde. Han har boet på stedet siden de første ukrainske flygtninge flyttede ind i foråret 2022. I dag bor 23 ukrainere fortsat i de røde barakker, som Dragør kommune har lejet af Frelsens Hær til formålet.

Farver på en tilværelse med sproglig barriere

Baggersminde ligger lidt afsides, uden for Dragør. Derfor har Benny Hansen i samarbejde med Frelsens Hær gjort meget for at arrangere aktiviteter i fælleshuset, der kan tilbyde beboerne lidt farve på tilværelsen.

”Nogle af mine naboer kan næsten ikke tale et ord engelsk og slet ikke noget dansk, så det kan begrænse deres hverdag. Derfor er det dejligt, når vi kan arrangere noget som det her, og tilslutningen er da også altid god.”

LÆS MERE OM LIVET PÅ BAGGERSMINDE HER.

Lørdag var næsten alle beboere mødt op for at gå ombord i det imponerende kageudbud. Blandt deltagerne var Olya og hendes søn Emin.

”Der er ikke en dato, vi husker tilbage på med glæde. Alligevel var det rart at være sammen med vores ukrainske naboer, så vi kunne tale med hinanden om krigen."

Ukrainere markerer 2 årsdag for krigens begyndelse med kagebord på Baggersminde
Ukrainske flygtninge samlet i fælleshuset til markering af årsdagen for krigen.
Drømmer om at vende hjem til Ukraine

Olya boede i Kyiv sammen med sin dengang 17-årige søn Emin. De flygtede fra den ukrainske hovedstad efter krigen brød ud, og ankom til Danmark i foråret 2022. 

LÆS OLYA OG EMINS HISTORIE HER. 

Efter snart to år på Baggersminde drømmer de om at finde et andet sted at bo, der er tættere på Emins gymnasium i Taarnby og Olyas arbejde i Kastrup. Hun var hurtig til at lære dansk og har job som delikatesseassistent i en Meny.

Endnu mere, drømmer Olya og Emin dog om, at de snart kan vende hjem til et fredeligt Ukraine. 

”Jeg savner mit hjemland. Det er hårdt, at krigen fortsætter. Vi har ikke set familien og vores venner i snart to år. ”

Fordi sønnen Enim i dag er 19 år, vil han ikke kunne rejse ud af Ukraine, hvis de besøger hjemlandet, mens krigen står på.

Alle mænd over 18 år risikerer at blive indkaldt til aktiv krigstjeneste i den ukrainske hær. En krigstjeneste der siden den 22. februar 2022 har kostet 31.000 ukrainske soldater livet, ifølge landets præsident Volodymyr Zelenskyj.

Over 6.5 millioner mennesker er fortsat flygtet ud af Ukraine.

Over 3.7 millioner mennesker er fortsat internt fordrevne.

STØT NU VED AT KLIKKE HER

ELLER SEND ET VALGFRIT BELØB VIA MOBILEPAY TIL 625 969

(notér dit cpr-nummer i kommentarfeltet, hvis du ønsker at få skattefradrag)

Barn holder et udklippet hjerte, farvelagt i blå og gul for Ukraine

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.