Sådan hjælper Frelsens Hær i og omkring krigen i Ukraine

Frelsens Hær hjælper ukrainske flygtninge ved grænsen til Rumænien.

Frelsens Hær er til stede og hjælper midt i nøden

Krigen i Ukraine skaber hver dag nye ofre og sender tusindvis af mennesker på flugt fra krigens gru. Frelsens Hær er til stede midt i nøden og arbejder i 9 forskellige byer rundt omkring i Ukraine. Der er også et stort hjælpearbejde i gang i landene, som grænser op til Ukraine såsom Moldova, Rumænien, Polen, Ungarn og Slovakiet.

Hjælpearbejdet i Ukraine

Frelsens Hær har været i Ukraine i 30 år og har aktiviteter i Kyiv, Lviv, Vinnytsia, Dnipro, Kharkiv, Donetsk, Pisochin, Kropyvnytskiy og Novy.

Situationen ændrer sig fra time til time. Med jævne mellemrum må Frelsens Hærs folk gå i beskyttelsesrum som alle andre, men så foregår hjælpen derfra. Forleden hjalp Frelsens Hær med modermælkserstatning, bleer og andre fornødenheder, da der en nat blev født 22 børn i metroen i Kyiv, hvor folk havde søgt beskyttelse for angrebene mod byen. 

I Dnipro måtte Frelsens Hærs folk ligesom alle andre søge ly i beskyttelsesrum, men allerede en time efter bombardementerne ophørte, var Frelsens Hær tilbage på gaden for at uddele mad. De serverer dagligt varme måltider ved byens togstation, som billederne herunder viser. Her står folk i lange køer for at komme ud af landet.

Frelsens Hær stiller sig over hele Ukraine til rådighed for mennesker i nød og giver mulighed for overnatning, nødhjælpspakker og uddeler mad.

Stort hjælpearbejde ved Ukraines grænser 

Frelsens Hær arbejder også i landene, som grænser op til Ukraine og selv om der nogle steder er en lille Frelsens Hær-afdeling, så gøres der et stort stykke arbejde.

Moldova sørger Frelsens Hær for midlertidig indkvartering til flygtninge. Der uddeles måltider, nødhjælpspakker, hygiejneartikler mv. De hjælper også med at transportere flygtninge fra grænsen til Ukraine videre til Rumænien, så flygtninge kan komme videre på deres rejse. Der er også blevet sendt nødhjælpspakker fra Moldova til et børnesygehus i Odessa, Ukraine.

Rumænien har Frelsens Hær teams ved grænseovergangene i Siret og Isacca. Her uddeles der mad og nødhjælpspakker. Frelsens Hær bistår også myndighederne i driften af flygtningelejre, hvor hjælperne arbejder i skiftehold. Frelsens Hær hjælper også flygtninge med at udfylde forskellige nødvendige dokumenter og bistår desuden familiemedlemmer og flygtninge med at finde hinanden.

Billederne herunder er fra grænsen til Siret.

Polen arbejder Frelsens Hær med at pakke, lagre og uddele nødhjælpspakker til de mange flygtninge, som kommer via Polen. Man følger udviklingen nøje og vurderer behovet for hjælp. Polen er det land, der har modtaget flest flygtninge efter krigen brød ud. Særligt har mange krydset grænsen ved byen Medyka, hvor billederne herunder er fra.

Slovakiet er der også nødhjælpsteams, som hjælper med husly, mad og nødhjælp og hjælper folk videre, da Slovakiet i høj grad er et transitland for flygtningene.

Ungarn arbejder man med nødhjælp i form af medicinsk udstyr, tæpper, soveposer og anden akut nødhjælp.

Lange køer ved grænseovergangen til den ungarnske by Záhony
Lange køer ved grænseovergangen til den ungarnske by Záhony

Kendetegnende for situationen i alle de pågældende lande er, at behovene ændrer sig fra dag til dag, men Frelsens Hær overvåger og vurderer situationen. Frelsens Hær uddeler flere steder også information til flygtningene med gode råd og advarsler mod faren for menneskehandel.

Frelsens Hær i Danmark hjælper Ukraine

Frelsens Hær har startet en indsamling til hjælp for ofrene for krigen i Ukraine. Du kan støtte arbejde via MobilePay 625 969 eller netbank reg. 4183 konto 10120551 eller ved at klikke på knappen her:

Bidrag til arbejdet med ofrene for krigen sendes videre til arbejdet i de pågældende lande og det koordineres via Frelsens Hærs internationale nødhjælpsteam.

Frelsens Hær har også kontaktet relevante myndigheder og kommuner i Danmark og har blandt andet tilbudt at stille overnatningsfaciliteter til rådighed forskellige steder i landet. Vi vurderer situationen løbende og er parat til optrappe indsatsen, når det er nødvendigt

Frelsens Hær i Danmark opdaterer løbende den officielle facebookside https://www.facebook.com/SalvationArmyDK med de seneste nyheder fra hjælpearbejdet.

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.