Tredje generation svinger taktstokken ved 100-års jubilæum for Frelsens Hærs hornorkester

Når musikkorpset fra Frelsens Hær i Valby i denne weekend fejrer 100 års-jubilæum, er det med Marcus Silfverberg i front, som dirigent. Som barn og barnebarn af tidligere dirigenter i Frelsens Hær, og med et efternavn, der er verdenskendt inden for hornmusikken, er det et par store sko, 34-årige Marcus Silfverberg har valgt at stå i, når han slår takten an.

Af Regitze Bryld

Efternavnet Silfverberg har en markant status når det kommer til hornmusik, både inden og uden for Frelsens Hær, og langt ud over Danmarks grænser. Det skyldes især Erik Silfverberg, der gennem sit liv skrev mere end 150 kompositioner til hornorkestre, blandt andet en march-komposition til Den Kongelige Livgarde.

”Min farfar var et gennemført musikalsk menneske. Han kunne spille på de alle instrumenter, og var god til de fleste. Han prøvede ihærdigt at lære mig at spille klaver, men det blev jeg aldrig god til.”

Marcus Silfverberg er barnebarn af Erik, der gik bort i 2013.

I modsætning til klaverspillet, havde farfaren større held med at lære barnebarnet at spille horn. Siden Marcus var 8 år gammel, har kornetten været det foretrukne instrument.

”Jeg er aldrig blevet tvunget til at skulle spille et instrument, men når man vokser op i en musikalsk familie, er det næsten umuligt, ikke at blive inspireret.”

Marcus Silfverberg spiller solo, mens farfar Erik Silfverberg dirigerer

Som blot 13-årig fik Marcus en plads i seniormusikkorpset i Frelsens Hær i Valby. Det orkester, der spiller under gudstjenester og ved koncerter i ind- og udland. Orkesteret blev på daværende tidspunkt dirigeret af farfar Erik Silfverberg, og havde også far, Niels Silfverberg, med i besætningen. I næsten et årti deltog de tre generationer sammen i orkesteret. 

”Musikkorpset har været en del af det meste af mit liv. Gennem musikken har jeg haft utroligt mange gode oplevelser. At jeg ovenikøbet har kunne dele mange af de oplevelser med min far og farfar, har været en velsignelse.”

I 2014 blev Marcus Silfverberg spurgt om han ville være dirigent i musikkorpset. Dengang var han 24 år.

Selv er Marcus Silfverberg ikke meget for at rose egne bedrifter. Han bruger sjældent store ord, og egentlig vil han helst have, at fokus i denne artikel, kun er rettet mod Valby Musikkorps.

100 år med hornmusik

Valby Musikkorps opstod som Gartnergade Musikkorps den 16. maj 1924 på Nørrebro i København. Her lå Gartnergade korps, i den del af hovedstaden, der var kendt som ”den sorte firkant”. Kvarteret var præget af smalle gader og trænge arbejderboliger, hvoraf mange blev revet ned i 1980’ernes by-saneringen. Her i blandt Frelsens Hærs bygning i Gartnergade.

I 1983 rykkede korpset derfor til de nuværende lokaler i Valby og fik navnet Frelsens Hær Valby.

I forbindelse med 100-års jubilæet har Marcus far, Niels Silfverberg, skrevet en bog om orkesteret, der udgives i dag.

Under det arbejde, gik det op for ham, at familien Silfverberg har stået i spidsen for musikkorpset i mere end halvdelen af orkesterets levetid.

Derfor skal denne artikel også handle om Silfverberg-familien.

Tre generationer i orkestret

I 1951 indledte Erik Silfverberg sin leder- og dirigentkarriere i Frelsens Hærs ungdomsmusikkorps i Gartnergade. Dengang var han 16 år gammel. I 1985 overdrog han posten til sønnen Niels, efter 34 år.

Både Erik og Niels har gennem årene skrevet musik til hornorkestret. Eriks kompositioner er blevet brugt verden over, mens sønnen Niels, i høj grad har koncentreret sig om at skrive hornmusik til brug ved gudstjenesterne i Valby.

Anne-Lise Silfverberg bærer også en stor del af æren for det anerkendte efternavn. Som hustru til Erik, skrev hun teksterne til mange af de sange, Erik komponerede musik til. Flere af dem er del af Frelsens Hær sangbog.

Sammen skrev ægteparret også musicalen ”Hej Katrine”, der blev opført i forbindelse med Frelsens Hærs 100-års jubilæum i Danmark, i 1987. Derudover stod ægteparret, gennem mere end 25 år, også i spidsen for at undervise børn og unge i musik på Frelsens Hærs sommerlejre.

Fra 1989-2011 stod Erik Silfverberg i spidsen for seniormusikanterne i Valby Musikkorps. En post som barnebarnet, Marcus Silfverberg, altså blev tildelt i 2014.

Desværre nåede farfar Silfverberg ikke at opleve barnebarnet som dirigent. Erik Silfverberg døde i 2013 af en blodprop, da han var på vej hjem efter en øveaften med orkestret. Han blev 79 år gammel.

Niels, Marcus og Erik Silvferberg - privatfoto

Erik Silferberg nåede at modtage den fineste udmærkelse inden for Frelsens Hær. I 2013 blev han, og hans hustru, Anne-Lise Silfverberg, tildelt ”Grundlæggerens Orden” for deres store arbejde med musik og sang i Frelsens Hær. Et arbejde, alle tre generationer af Silfverberg har gjort frivilligt, ved siden af deres civile jobs.

Forventningerne til en ny Silfverberg som leder af musikkorpset i Valby, var derfor ikke ubetydelige, da Marcus Silfverberg takkede ja til dirigentstillingen, for nu ti år siden. Det har dog aldrig været en forventning han selv har følt sig presset af. Han er bare stolt og glad for at kunne stå, lige der, i familiens store, musikalske, sko.

”Jeg har fået at vide at jeg ligner min farfar bagfra, når jeg dirigerer. Det er der måske noget om, men vi er to meget forskellige dirigenter, i to meget forskellige tidsperioder. Vi ligner dog hinanden, når det kommer til, ikke at gøre meget væsen af os selv. Det brød min farfar sig ikke om, og det gør jeg heller ikke. Fokus skal helst være på musikken.”

Musikken fra Valby Musikkorps kan opleves ganske gratis denne weekend ved disse lejligheder:


Lørdag den 4. maj, klokken 14.00: Friluftskoncert på Højbro Plads

Søndag den 5. maj, klokken 10.30: Festgudstjeneste i Valby korps ved musikkorpset

Søndag den 5. maj, klokken 15.00: Koncert i Vor Frelsers Kirke på Christianshavn

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Alle beløb tæller. Tusind tak for din støtte.

Har du lyst og overskud til at hjælpe andre? Bliv en del af vores fantastiske team.