Tro, håb og taknemmelighed

Af Levi Giversen

Som barn modtog sangeren Zindy Laursen og hendes mor julehjælp fra Frelsens Hær. I december bistod hun selv ved uddelingen. En gestus drevet af taknemmelighed og et ønske om, at hendes historie kan være til inspiration og give håb til andre.

Zindy Laursens opvækst var præget af savn og afsavn. Alligevel er det med stor taknemmelighed, hun betragter sit livs mosaik. På mirakuløs vis er vigtige brikker omsider faldet på plads, ligesom et stærkt værdisæt og en naturlig gudstro har givet hende ny klarhed, helhed og harmoni.

Hun er netop nu aktuel med sin seneste single, ‘The Two of Us’, hvori hun beskriver genforeningen med sin biologiske far som et Guds mirakel, en stor velsignelse og et bønnesvar efter mange års søgen.

 

 

Da hun kort før julen 2021 fik den endelige bekræftelse på en dna-test og mødte sin far, William Johnson, fra Baton Rouge i Louisiana, USA for første gang, fuldendtes en rastløs søgen. En kulmination og samtidig en ny begyndelse, hvor far og datter siden har forsøgt at indhente det forsømte.

– Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er et Guds mirakel, siger den kendte sanger, hvis eneste viden om sin far under opvæksten i henholdsvis Svendborg og Esbjerg var hans navn, samt at han som amerikansk vietnamsoldat havde haft en kort romance med hendes mor i Australien sidst i 1960’erne.

– Det var den største julegave det år, smiler den nu 51-årige Zindy Laursen, der foruden savnet af sin biologiske far som barn også mærkede tilværelsens ugunst i form af knaphed, økonomisk afsavn og social eksklusion blandt jævnaldrende.

 

Indledte julen i Frelsens Hær
Med sin mor som eneforsørger var pengene små og familien derfor nødsaget til at søge julehjælp hos Frelsens Hær, hvilket set med barneøjne var et årligt julemirakel, som for Zindy Laursen stadig i dag står som et værdifuldt lyspunkt i en lidt mørk periode af livet.

Af taknemmelighed og et ønske om at give noget tilbage bistod hun således sammen med andre frivillige i december med at uddele julehjælp fra Frelsens Hær i København. En gestus, hvor hun også tog sig tid til at tale med modtagerne og gladeligt stillede op til både kram og selfies.

– Jeg kan fuldstændig genkalde mig den oplevelse, jeg havde som barn, og som jeg husker som fantastisk. Hver år indledte vi julen i Frelsens Hær, og jeg syntes, det var spændende, at der var musik, indslag og glade mennesker – og ikke mindst, når vi i bussen hjem til Store Byhavevej åbnede de fyldige bæreposer, husker hun.

Zindy Laursen fortæller, at hendes mor kun var 17 år, da hendes datter kom til verden. Der var således ikke meget at rutte med i de første år, hvorfor Zindy ved både jul og fødselsdage opdigtede dyre gaver af frygt for at skille sig ud fra kammeraterne.

– Det var en måde at overleve på og for ikke at føle sig udenfor, forklarer sangeren, der i forvejen følte sig anderledes og oplevede mobning i skoleårene.

– Men som lille husker jeg besøgene i Frelsens Hær som himlen. For min mormor var det lidt skamfuldt, fordi hun satte en ære i at klare sig selv. Men for mig var det de bedste julefejringer i mit liv – og sådan har jeg det stadigvæk, smiler hun.

 

 

Tro og taknemmelighed er grundpiller
Selvom beskedne kår var et barskt udgangspunkt, oplevede hun til gengæld, at afsavnet i et vist omfang blev opvejet af andre værdier som ydmyghed og taknemmelighed, hvilket har formet hendes livsindstilling.

– Da jeg som ung slog igennem som popsanger i Cut’N’Move og pludselig oplevede at få penge mellem hænderne, kan jeg huske, at vi et år købte helt overdrevent ind til jul, hvilket jeg fik det fysisk dårligt af.

– Det gav mig kvalme og ændrede mit perspektiv, fordi frås og overforbrug føltes fremmed og forkert. Når man har oplevet at mangle, lærer man taknemmelighed, og min julefejring har siden været uden materialisme og gaveræs, men med vægt på nærvær og samvær, fortæller hun.

Sammen med et værdisæt med fokus på mådehold og taknemmelighed har også troen på Gud været en solid grundpille i Zindy Laursens tilværelse. Foruden de årlige besøg hos Frelsens Hær husker hun især kristendomsundervisningen i skolen som en betydningsfuld kilde til en naturlig gudstro, der altid har været der.

– Troen har altid været en stor del af mit liv, og jeg beder fortsat i dag en lille morgenbøn – en taknemmelighedsbøn – ligesom jeg forsøger at vise næstekærlighed til andre, siger den 51-årige kvinde, som i samme åndedrag beskriver sit kunstneriske liv som sit ‘livskald’.

– Da jeg som 15-årig begyndte at synge og spille klaver, oplevede jeg, at det ikke var mig, der styrede mine fingre og min krop, men ‘noget større’, og ud af det blå vidste jeg, at jeg havde fundet mit livskald, siger Zindy Laursen, hvis karriere få år senere tog fart, da hun i 1992 kom på andenpladsen ved Dansk Melodi Grand Prix og året efter slog igennem med Cut’N’Move.

 

Overraskende spørgsmål – og svar
På det tidspunkt var familien for længst flyttet til Esbjerg. Moren var blevet gift med ghaneseren Eric, og Zindy blevet storesøster til sin otte år yngre bror, Marc. Bonusfaren Eric tog hende til sig som sit eget barn.

Skæbnen ville imidlertid, at relationen til den nye faderfigur i hendes liv blev kort, idet han døde allerede, da hun var 16-17 år. Et tab, der skabte en fornyet længsel efter at finde hendes rigtige far, hvilket efter utallige forsøg, flere bristede håb og blindgyder, på ‘mirakuløs vis’ lykkedes for godt et år siden.

– Jeg kan kun beskrive det som et mirakel, siger Zindy Laursen, som blev mødt med et overraskende og afgørende spørgsmål, da hun en dag under coronapandemien i sommeren 2021 skulle have foretaget en coronatest.

Hun var på det tidspunkt i Danmark og gik ind i et testcenter på Vor Frue Plads i København. Her viste det sig, at poderen, som hed Brian Hjort, ved siden af sin metier med vatpinde og værnemidler havde en hobby som slægtsforsker.

– Jeg kan genkende dig fra medierne og ved, at du leder efter din biologiske far. Det vil jeg gerne hjælpe dig med, lød det fristende tilbud fra slægtsforskeren, der via organisationen Fatherfounded, et godt netværk og adgang til militære databaser i USA havde gode erfaringer fra tidligere.

Det sidste havde Zindy Laursen ikke, men hun tog alligevel imod tilbuddet, fik uden større forventninger lavet en ny dna-test og ventede tålmodigt de kommende måneder – og blev overvældet af svaret.

Brian Hjort kunne således i november samme år sætte hende i forbindelse med hendes far, 72-årige William Johnson i USA.

 

Deler både tro og efternavn
For Zindy Laursen består det mirakuløse ikke kun i det ’tilfældige’ møde med en poder med hang til slægtsforskning, men også i pudsige detaljer, såsom at de begge bekender sig som troende, og at det viste sig, at de bærer samme efternavn.

– Hvad er oddsene for alt det, spørger hun retorisk og forklarer, at hun få år forinden havde valgt at opfylde sin stedfars ønske og havde taget hans efternavn – Johnson.

Det genoprettede bånd har givet dem begge en ny oplevelse af helhed og harmoni. Den stolte far, hvis kone, Gloria, er baptistpræst, har naturligvis også ‘vist sin datter frem’ i både familiære og kirkelige sammenhænge ‘over there’, ligesom Zindy Laursen har medvirket med både salme- og gospelsang i ‘bibelbæltet’ i Louisiana.

 

Vil gerne inspirere og skabe håb
Ved Frelsens Hærs julehjælpsuddeling i december optrådte hun ikke på scenen, men blendede naturligt ind og deltog i fællessangen sammen med de indbudte deltagere. En oplevelse, der gav et positivt ’flashback’ til de tilsvarende events hos Frelsens Hær i barndommens Svendborg.

 

 

Et udgangspunkt, hun både er bevidst om og føler, forpligter hende til at bruge sin stemme til at italesætte – i håb om at kunne gøre en forskel for andre.

– Jeg føler, at det er både påkrævet og naturligt, at jeg taler åbent om de vilkår, jeg er rundet af, og som mange andre også oplever. Både for at pege på nogle sociale realiteter, men også for at skabe håb, siger Zindy Laursen uden dog dermed at ville kalde sig selv mønsterbryder.

– Hvis jeg med min historie kan inspirere andre, der også kommer fra økonomisk trange kår og måske har oplevet modgang eller nederlag til at tro på, at livet er fuldt af muligheder, og at man aldrig skal give op, vil jeg være lykkelig for det, smiler hun.

Zindy Laursen Johnson:

  • Zindy Laursen Johnson er en dansk-amerikansk sanger, født i juli 1971 og vokset op i Svendborg og Esbjerg.
  • Hun blev nummer to i Dansk Melodi Grand Prix med sangen ‘Sket igen’ i 1992 og året efter kendt som sanger i bandet Cut’N’Move. Gik senere solo med albummet ‘Zindy’ og var forsanger i Zindy Kuku Boogaloo i TV2-programmet ‘Venner for livet’.
  • Hun har haft roller i flere teateropsætninger, blandt andet i musicalen ‘Hair’ på Betty Nansen Teatret i København.
  • Er nu aktuel med singlen ‘The Two of Us’, der udkom i 2022 og handler om glæden ved at have fundet sin biologiske far.
  • Er i dag primært sanger og sangskriver, delvist bosat i New York, USA og Danmark.