Udsatte familier på ’optur’ til Legoland

Reportage: Det går op og ned for deltagerne, der forcerer Legolands fyrtårn. Et vilkår de 3200 børn og voksne ved Frelsens Hærs udflugt til den midtjyske forlystelsespark også kender fra hverdagen. For mange er udflugten ikke blot en ’optur’, men årets højdepunkt.

Skrevet af Levi Giversen

Fyret i Piratland er tårnhøjt, og det samme er forventningerne hos 10-årige Melanie og 9-årige Silke fra Esbjerg, der med solide træk i både arme og lattermuskler stiger til vejrs og nyder udsigten over resten af Piratøen og Legolands mere end 50 forlystelser.

Mens et let skydække modvilligt viger for forårssolen, vrimler tusindvis af børn og voksne rundt i den jyske forlystelsespark i Billund, hvor alt synes at være som det plejer sådan en lørdag i maj.
Mens livagtige legopirater befolker Piratøen, fortryller eventyrlige prinsesser andre steder poder i børnehøjde, og på alle åbne pladser fylder Legoland-garden det fantasifulde univers med musik.

En dag ud over det sædvanlige

Melanie, Silke og deres far, Mogens Petersen

Men alt på ingen måde som det plejer. I lighed med cirka 3200 andre deltagere ved Frelsens Hærs årlige udflugt til Legoland, er der for Melanie, Silke og deres far, Mogens Petersen, tale om en dag helt ud over det sædvanlige.
Fælles for deltagerne, der sammen med frivillige fra Frelsens Hær er ankommet med busser fra den sydlige halvdel af Jylland samt Fyn, er, at de i december modtog julehjælp fra Frelsens Hær – og samtidig fik mulighed for at komme i betragtning til Frelsens Hærs udflugter eller ferielejre.
Antallet af familier, der ser sig nødsaget til at søge om henholdsvis jule- og feriehjælp, har gennem de senere år vokset sig rekordstort – synkront med en tilsvarende nedskæring af offentlige ydelser.

Fleksjob og forværret helbred

Mens døtrene i det hvide tårn stiger, daler og drejer rundt om sig selv, fortæller Mogens Petersen, at mange år bag rattet som chauffør har ødelagt hans ryg, hvilket de sidste fire år har henvist ham til et arbejdsliv i fleksjob. Desværre omfatter det fleksible også indtægten, som i takt med en stadig forværring af helbredet et er faldet støt.
– Jeg er blevet opereret fra halebenet og helt op i nakken. Resultatet er imidlertid, at ryggen får det værre og værre, og at jeg går stadigt længere ned i arbejdstid – og løn.
– Økonomisk betyder det, at budgettet er stramt, og det kniber med at få råd til andet end det mest nødvendige. En udflugt som den her ville kræve at vi skulle spare rigtig meget op og undvære meget andet, siger den 51-årige weekendfar, mens han besvarer børnenes glade vink og smil.
Hvis familien ikke var kommet i betragtning til Frelsens Hærs udflugt, ville de formentligt have tilbragt dagen på legepladsen derhjemme.

– Så det betyder virkelig meget at kunne tilbyde sine børn sådan en oplevelse. Det er en skøn mulighed for at kunne gøre noget særligt sammen som familie, siger han, inden de tre gør sig klar til at udforske andre af parkens forlystelser.

Noget at fortælle kammeraterne

De årlige udflugter til oplevelsesparker som Legoland har Frelsens Hær udviklet i samarbejde med Arbejdsmarkeds Feriefond siden 2005.En målsætning med tilbuddet er blandt andet at give børn fra økonomisk trængte familier positive oplevelser at kunne fortælle om i skoler og daginstitutioner – og dermed tage kampen op mod social eksklusion.Det aspekt bliver også fremhævet af Sandra Lund og Rasmus Larsen, der er forældre til Lukas og Diana på henholdsvis et og tre år, samt mormor Solveig Lange, der har 10-årige Maria med på turen.
– Det betyder virkelig meget, at børnene kan fortælle deres kammerater, at de har været på tur til Legoland, siger Sandra og tilføjer, at hun slet ikke kan beskrive, hvor meget det betyder at kunne dele sådan en oplevelse som familie.

 

 

 

 

 

 

– Det er så stort, at Frelsens Hær går ind og hjælper os, der ikke har så meget, siger hun og suppleres af Solveig, der fortæller, at hun og hendes mand i flere år har været frivillige i Frelsens Hær i Odense. Siden er de blevet ramt at sygdom og er blevet tilkendt førtidspension.

– Vi er derfor dybt taknemlige over i år at kunne være med som deltagere på udflugten, siger hun bevæget, inden flokken med en belæsset barnevogn som praktisk samlingspunkt triller videre i det farverige legolandskab.

På restaurant for første gang

 

 

 

 

 

 

 

Ved et bord i restaurant Italian Pizza & Pasta sidder en familie fra Middelfart bænket over for det legendariske Miniland.
Da to friskbagte pizzaer serveres på den ternede rød-hvide dug og sirligt udskæres i passende slices, er der tale om en førstegangsoplevelse for de tre børn, to piger og en dreng på 11, ni og to år.Moren, der er alene med børnene og ikke ønsker deres navne nævnt, fortæller, at det er første gang familien er i Legoland – og første gang børnene er på restaurant.

Som alenemor på overførselsindkomst er hun ‘enormt glad og taknemmelig’ for at kunne tilbyde sine børn en oplevelse som denne, hvor både entré og gavekort til restauranter og slikboder er inkluderet.
– Det ville vi aldrig kunne gøre selv. Der er slet ikke plads i vores økonomi til andet end det mest nødvendige – og restaurantbesøg er helt udelukket, siger hun, mens den mellemste datter stolt viser en kæmpe bolche-sut, der skal nydes som dessert.

– Børnene blev rigtig glade, da de hørte vi skulle afsted, og jeg selv fik en stor klump i halsen, da jeg modtog beskeden, smiler hun fra restaurant-hjørnet.

Fremtidens ’opture’ usikre

Efter Legoland venter tilsvarende udflugter for familier i resten af landet i Fårup Sommerland og Bon Bon Land, ligesom der også planlægges lokale udflugter senere på året.

I alt har cirka 7.000 børn og voksne årligt siden 2005 været på udflugt og lejr med Frelsens Hær med støtte fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

Fondsmidlerne er imidlertid usikre i fremtiden. Fra september 2020 træder nemlig en ny ferielov i kraft, hvis overgangsperiode indledes allerede i år. En ændring, der kan betyde, at færre ’glemmer’ at få udbetalt deres feriepenge – og dermed, at der bliver færre penge til udflugter og andre ’opture’ for udsatte familier.