Værdifulde fælleskaber for alle børn og unge

Lad de små børn komme til mig, sagde Jesus, ifølge Markusevangeliet. Samme tilgang til børn og unge har man i Frelsens Hær. Fremtidens voksne skal mødes, ses, lyttes til og leges med, lyder filosofien bag børne- og ungdomsarbejdet, der sigter på at lære børn og unge om værdien af sig selv og af fællesskabet.

I Frederikshavn ligger Humlebien, Frelsens Hærs nyrenoverede klubtilbud til børn og unge i byen. Humlebien er en del af den lokale menighed, som Anja Adjoh har stået i spidsen for siden 2019.

Eventyrklubben mødes hver tirsdag eftermiddag og er for børn mellem to og syv år, der kan tage forældre med. Hver fredag er det Actionklubbens medlemmer mellem 8 og 13 år, der deltager uden forældre.  

”Inden jeg uddannede mig til præst i Frelsens Hær, var jeg pædagog. Jeg har altid haft et stort hjerte for børn og unge, derfor har det været naturligt for mig at lægge mange kræfter på dette område.”

Der er børn og ungdomstilbud i de fleste af Frelsens Hærs 23 lokale korps, men korpset i Frederikshavn er langt det største på børne- og ungdomsområdet. Hele 166 børn og unge er medlemmer af klubben. Medregnet deres familier kommer ca. 250 mennesker jævnligt i korpset, der ligger i bydelen Abildgård, der er blandt de mest socialt belastede områder i Frederikshavn.

For nyligt gjorde en bevilling fra kommunen det muligt at sende 100 børn og 57 voksne på udflugt til legelandet FunHouse.

”Mange af de børn, vi havde med, har ikke mulighed for at komme sådan et sted, da familien ikke har råd. Men nu har de været der. Nu kan de også tale med, når klassekammeraterne taler om, hvor fed den store orange rutsjebane er. Legelandet havde endda lukket for alle andre besøgende, mens vi var der. Det var ungerne meget benovet over. Det fik dem til at føle sig lidt VIP."

Et billigt tilbud om fællesskab

Formålet med at have tilbud til børn og unge i Frelsens Hær er at give dem mulighed for et fællesskab, der ikke koster en formue at blive del af, fortæller Mia Schmidt-Krag, der er leder af FHB&U – Frelsens Hærs nationale børne- og ungeafdeling.

”Vi vil gerne være en udvidet familie i Frelsens Hær. Det vil sige et sted, hvor man i fællesskab tager sig af hinanden og holder af hinanden. Samtidig vil vi også gerne inspirere de unge til at blive frivillige, fx hos os en dag, eller måske give dem lyst til at blive del af Frelsens Hær. Der er ingen manipulation eller tvang, men lysten til at give noget videre, må gerne gå i arv."

Et medlemskab af FHB&U koster 75 kroner om året. Det giver adgang til lokale aktiviteter og udflugter, samt ca. fire lejrture om året. I weekenden op til efterårsferien har der været lejr i Odense korps, hvor 23 børn mellem 7 og 13 år har deltaget.

”Vi har hygget os, spist slik, spillet spil og lavet aktiviteter på baggrund af temaet ”De 4 elementer”. Derfor har vi blandt andet være i en trampolinpark, for at komme op i luften, og set den nye Disney-film, der handler om elementerne,” fortæller Mia Schmidt-Krag.

Det er blandt andet Mia Schmidts-Krags opgave at koordinere de nationale børne og ungdomslejre. Hver sommer arrangeres en hel uges lejr for både børn og unge, og i 2024 er der planer om tre adskilte børne- og teenlejre, hen over en weekend.

”Deltagerne skaber venskaber på tværs af landet. Det er fedt at se, hvor glade de er for at se hinanden igen, når vi alle mødes. Samtidig er lejrene en mulighed for de lokale frivillige at komme tættere på de børn og unge, der deltager fra deres korps. De skaber stærke bånd over sådan en tur, når de er sammen så intenst. Det er vigtigt at have gode relationer til stærke voksne, især hvis man selv kommer fra en mere kaotisk familie."

Leg og opdragelse i fællesskab

Det er ikke kun sjov og ballade, der tilbydes i klubben i Frederikshavn. Ofte ventilerer børnene deres oplevelser og tanker med Anja Adjoh eller en af de 17 frivillige, der kommer i huset. Derfor har alle frivillige været igennem et uddannelsesforløb kaldet ”I trygge hænder”, der skal sikre en tillidsfuld omsorg for børnene og forhindre overgreb. Kurset er et krav for alle, der arbejder med børn, i Frelsens Hær.

”Børn har brug for, at der er voksne, der passer på dem. De har brug for voksne, der engagerer sig i deres liv og synes, at de er de vigtigste personer i universet, lige nu. Derfor er det vigtigt, at de frivillige er nogle trygge voksne, der er gode rollemodeller for børnene."

Der er en vis opdragelse i at komme hos Frelsens Hær. Respekt for andre, venten på tur og færre grove håndtegn er tre af de ting, børnene og de unge gerne må tage med sig hjem. Vigtigst af alt er dog følelsen af, at man er okay, som man er.

"Vi arbejder ud fra det menneskesyn, at ingen skal ændre sig for at høre til hos os. Vi kan tage dem, som de er. Vi opfører os alle uhensigtsmæssigt til tider, men det er vigtigt, at de ved, vi holder af dem, som de er. Derefter kan vi arbejde med at indgå nogle kompromisser eller forandringer, som skal til for at være del af et fællesskab. Til gengæld får de måske venskaber for livet, sjove oplevelser og ikke mindst engagerede voksne, der oprigtigt er glade for at se dem, og som godt gider spille UNO."

Der er ingen tvang om deltagelse i særlige aktiviteter for de børn og unge, der kommer i Humlebien i Frederikshavn. Der er heller ingen krav om en mobilfri zone. Alligevel er det sjældent, at de unge hænger over skærmene, når de er på besøg, siger Anja Adjoh.

”Vores PlayStation har være i stykker i nogen tid nu, men ingen har rigtig brokket sig. Selv drengene spiller gerne brætspil, fodbold eller laver noget kreativt, så længe vi voksne deltager aktivt. Vi har nogle rigtig gode snakke om fredagen, når der er ungeklub. Der binder vi rigtig stærke bånd til hinanden."

Klubtilbuddet i Frederikshavn har kun fire år på bagen, alligevel ser Anja Adjoh resultater af indsatsen. Fx i en gruppe på otte til ti teenagepiger, der begyndte i klubben som 11-årige, og i dag alle har fritidsjobs, ambitiøse fremtidsplaner og ikke mindst et velbevaret fællesskab på trods af, at de hverken går i skole sammen, bor det samme sted eller har tid til at komme i klub.

”Det er ikke min fortjeneste, at de klarer sig så godt. Det har de selv knoklet for. Men det gør mig enormt stolt og giver mig håb for, at de nuværende og kommende klubdeltagere også får positive, stærke og varige fællesskaber ud af vores klubtilbud."

Læs mere om Frelsens Hærs børne- og ungdomsarbejde og se, om det er noget for dig at deltage eller blive frivillig, på FHB&Us egen hjemmeside.

Har du også lyst til at arbejde som frivillig?

Udfyld formularen og send den til os, så kontakter vi dig for nærmere aftale. 

Frivillig
Hvad er dit navn?
Hvad er dit navn?